12 Μαρτίου 2014

Επαφές Noble με δύο τουρκικές εταιρείες για αγωγό μέσω Τουρκίας, λέει ο Μπράιζα που είναι στο ΔΣ της μίας

Λευκωσία: Η εταιρεία Noble Energy συζητά τόσο με την τουρκική κρατική εταιρεία Turcas Oil όσο και με τον μεγάλο όμιλο Zorlu την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Χαβαντίς», ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και νυν μέλος του Δ.Σ. της Turcas.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, στην οποία ο κ. Μπράιζα κάνει αναφορά σε θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι η τουρκική BOTAS, που ρυθμίζει τις τιμές στον εν λόγω τομέα στην Τουρκία, έχει επίσης συμμετάσχει στις συζητήσεις.

Οι ενεργειακοί πόροι γύρω από την Κύπρο έχουν παρακινήσει για μια λύση στο νησί, υποστήριξε προσθέτοντας ότι «η ενέργεια έχει βοηθητική για την αναβίωση των συνομιλιών και δημιουργήσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για λύση μεταξύ των ανθρώπων».

Στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την τ/κ ηγεσία, σχολιάζει η εφημερίδα, ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι «ελπίζω ότι ο κ. Έρογλου καταλαβαίνει ότι και η δική του κοινότητα θα εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη από τη λύση».

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, προσπαθούν πάντοτε για τη λύση του Κυπριακού και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, επιχειρούν πάντοτε να φέρουν τις πλευρές μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα μετά την εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μια λύση αυξήθηκαν.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης εξέφρασε αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης, λέγοντας ότι η συνολική λύση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα και ότι « οι εξελίξεις θα συμβούν σε μια σειρά». Θα μπορούσαν, συνέχισε, να ληφθούν ορισμένα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την εξέλιξη του ενεργειακού ζητήματος.

Κληθείς να δώσει μερικά παραδείγματα, είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να ανοίξει.

Επίσης, θα μπορούσε να δοθεί για τα τ/κ προϊόντα ένα έγγραφο αναγνώρισης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι πιο ουσιαστικά από το άνοιγμα μόνο των λιμανιών και των αεροδρομίων. «Θα δώσει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για τους Τ/κ στον κόσμο, ακόμη και για λίγο», πρόσθεσε.

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/189597/epafes-noble-me-dyo-tourkikes-etaireies-gia-agogo-meso-tourkias-leei-o-braiza#sthash.8ayzd5Ev.dpuf