20 Μαρτίου 2014

Στις Βρυξέλλες με όπλο τη συμφωνία: "Το νεύμα της Μέρκελ και η αναβάθμιση από την S&P"

Ο Απρίλιος είναι μήνας ορόσημο, αφού στα κυβερνητικά σχέδια είναι η χώρα να βγει μετά από πολλούς μήνες στο "ξέφωτο το των αγορών" και να δανειστεί περίπου 2 δις ευρώ με ικανοποιητικούς όρους

Αυτή φορά η πτήση από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες για τον Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν ένα ακόμα βασανιστικό ταξίδι.
Έχοντας την προεδρία της ΕΕ, αλλά κυρίως στις αποσκευές του τη συμφωνία με τους δανειστές μας, έφτασε στις βελγική πρωτεύουσα με κύριο στόχο να βάλει τις βάσεις για το επόμενο μεγάλο στοίχημα, αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Με ανακούφιση ωστόσο τον υποδέχθηκαν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πίεζαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για μια συμφωνία εδώ και τώρα, ζητώντας ακόμα περισσότερο αίμα από την ελληνική πλευρά.

Για την κυβέρνηση πάντως νούμερο ένα στόχος είναι η έξοδος στις αγορές.

Με όχημα τη συμφωνία με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θεωρεί την Σύνοδο Κορυφής μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και κυρίως να ενισχυθεί η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας.

Ο Απρίλιος είναι μήνας ορόσημο, αφού στα κυβερνητικά σχέδια είναι η χώρα να βγει μετά από πολλούς μήνες στο ξέρω το των αγορών και να δανειστεί περίπου 2 δις ευρώ με ικανοποιητικούς όρους.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εδώ στις Βρυξέλλες και η αναμενόμενη συνάντηση του κ.Σαμαρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ θεωρείται από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αντίστροφη του κλίματος, αφού αυτό που περιμένουμε είναι το "νεύμα" της Άνγκελα Μέρκελ που θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των αγορών, με μια δήλωση στήριξης και επιβεβαίωσης της προόδου που έχει γίνει, αλλά κυρίως, θα θέτει τις βάσεις για την συζήτηση που θα ακολουθήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην κυβέρνηση μάλιστα φτάνουν μηνύματα ότι δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει ακόμα μια θετική εξέλιξη αυτή τη φορα απο τον διεθνή οίκο Standard & Poor's που θα επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα ανακοινώνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Αποστολή στις Βρυξέλλες : Γιάννης Πιτταράς
news247