09 Απριλίου 2014

Μούγγα τα γατάκια: Σχεδόν τριπλάσιο, στα €3,5 δισ., το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2014

[Το ξανάπαμε: Πρώτα θα βελτιωθούν τα νούμερα του κράτους και μετά των πολιτών... Αυτά που ξέρατε, γεμάτες τσέπες οι πολίτες και χωρίς σάλιο το κράτος, ξεχάστε τα, οπότε μην αρχίσετε ότι κόσμος πεινάει κ.λπ αρλούμπες... θα πάρει χρόνο μέχρι να αλλάξει η ζωή του κόσμου]

Υπερδιπλασιάστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης για το πρώτο δίμηνο του 2014 όπως προκύπτει από τους πίνακες, τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του 2014, από 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013.

Ετσι η Ελλάδα συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και βοηθούν στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από σήμερα και κάθε μήνα, το γενικό λογιστήριο του κράτους θα δημοσιεύει μια νέα σειρά πινάκων στο Μηνιαίο Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης.

Πίνακες που θα παρέχουν στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το χρέος, τις εγγυήσεις και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους, των νομικών προσώπων της κεντρικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (κοινωνικά ταμεία και νοσοκομεία).

Πίνακες που περιλαμβάνουν και αναδρομικά δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως χρονολογικές σειρές (σε μηνιαία και ετήσια σωρευτική βάση).

Πίνακες που εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή στατιστικά πρότυπα, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών της Ε.Ε. (ESA-95), γεγονός που καθιστά τα στοιχεία άμεσα συγκρίσιμα με αντίστοιχα στοιχεία ταμειακής βάσης άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.