25 Απριλίου 2014

Στα αζήτητα η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών. "Τεχνικές" δυσκολίες επικαλείται η κυβέρνηση

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών, ότι "φρενάρει" χωρίς λόγο την καταβολή έκτακτης εισφοράς από τη Ναυτιλιακή Κοινότητα. Πού έχει κολλήσει η διαδικασία

Σε "τεχνικές δυσκολίες" αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εισπράξει την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από τους εφοπλιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", περίπου πέντε μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση των εγκυκλίων, για να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς από τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την αρχή οι εφοπλιστές, είχαν εκφράσει την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η εθελοντική αρχικώς συνεισφορά τους, θα γινόταν υποχρεωτική και είχαν επικαλεστεί το προστατευόμενο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας.

Η διάταξη, η οποία παραμένει μέχρι τώρα στα χαρτιά ορίζει ότι η παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας, επιβάλλεται για 3 χρόνια (2014, 2015, 2016) και υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία, ως εξής:

"Για όλα τα πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας το ν. 27.1975, καθώς και πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των πεντακοσίων κόρων ολικής χωρητικότητας του ίδιου νόμου, καταβάλλεται ετησίως και για τα τρία παραπάνω έτη, ποσό ίσο με το διπλάσιο του τελικού ποσού του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη κάθε φορά φορολογική περίοδο και χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου προβλεπόμενες μειώσεις του άρθρου 5 του ν. 27/1975".

Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του διαψεύδει, ότι κωλυσιεργεί χωρίς λόγο και σημειώνει ότι η παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας θα εισπραχθεί σύντομα.

"Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα για την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

Θα ήταν παράλογο να μην θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας.

Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους, είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα.

Εν πάση περιπτώσει, η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών", αναφέρει το υπουργείο.