21 Απριλίου 2014

Στον Σαμαρά για τη "φλόγα μαϊμού"

Φωνές διαμαρτυρίας που έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό έχει ξεσηκώσει η Ολυμπιακή φλόγα που θα ταξιδέψει στην πόλη Νανζίνγκ της Κίνας για να φωτίσει τους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας τον ερχόμενο Αύγουστο.
Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το antinews.gr με δημοσίευμα στις 5 Φεβρουαρίου η Ολυμπιακή φλόγα δεν θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία αλλά στο Παναθηναϊκό στάδιο σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ. Μια απόφαση όμως που έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και τις αρχές.

Μάλιστα ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη μεταφορά της αφής έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία χαρακτηρίζει "απομίμηση" οποιαδήποτε άλλη φλόγα που ανάβει μακριά από την Αρχαία Ολυμπία και του ζητά να μεσολαβήσει προς την ΕΟΕ προκειμένου να διορθωθεί έστω και την τελευταία στιγμή το «ατόπημα».

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχει καμία σκέψη στην Ολυμπιακή Επιτροπή να αλλαχθεί ο τόπος της αφής αφού συναινεί και η ΔΟΕ . Το σκεπτικό έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους αλλά και με την πρόθεση της ΔΟΕ να πραγματοποιεί τελετές αφής της Ολυμπιακής φλόγας μόνο για τους κύριους Ολυμπιακούς αγώνες Θερινούς και Χειμερινούς ώστε να διατηρήσει την αίγλη της.

Έτσι η Τελετή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 30 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο με νέα πρωθιέρεια την γνωστή ηθοποιό Κατερίνα Λέχου αλλά και με αντιδράσεις που πιθανόν θα φέρουν κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας προς τον Πρωθυπουργό:

"Κε Πρωθυπουργέ

Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός « Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία.

Άλλωστε, και το επίσημο site της Nanjing αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην «Φλόγα» και δεν πρέπει η Ελλάδα να απογοητεύσει τους χιλιάδες Νέους που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, στέλνοντας τους κάτι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων σε αυτούς του δύσκολους καιρούς πρέπει να πετύχουν. Και αυτό κυρίως θα γίνει με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει και όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειας μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα.

Την πρόταση αυτή σας την επισυνάπτω και σας καλώ να ασκήσετε όλη σας την επιρροή ώστε και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων να φωτιστούν με το αυθεντικό Φως των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ακριβώς θα φωτιστούμε όλοι μας σε λίγες μέρες με το αληθινό φώς της Αναστάσεως, που προέρχεται από ένα και μοναδικό Χώρο».