12 Απριλίου 2014

Αρβανιτόπουλος: Καμία παράταση για "αιώνιους" φοιτητές

Κατηγορηματικό "όχι" είπε το υπουργείο Παιδείας στην παράταση των σπουδών για τους "αιώνιους" φοιτητές, οι οποίοι θα διαγραφούν από τις σχολές τους αν δεν πάρουν πτυχίο έως και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Το θέμα αφορά σε όσους είχαν εισαχθεί πριν απο το 2006 σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε για λαϊκισμό τους πρυτάνεις που ζητούν να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για "αιώνιους" φοιτητές που εργάζονται και δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να πάρουν πτυχίο.

"Εκπαιδευτικοί, πρυτάνεις λαϊκίζουν όταν μιλάνε για παράταση των σπουδών και δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία" είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι "οι φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα κάνουν προσπάθειες να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, σ' αυτούς τους φοιτητές πρέπει να δοθεί και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία".

Φοιτητές που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τους "αιώνιους" φοιτητές διαδήλωσαν χθες το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η 75η σύνοδος πρυτάνεων.

Πέραν των "αιώνιων" φοιτητών, η... ώρα της κρίσης έρχεται και για ανεπαρκή τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξωτερικής αξιολόγησης στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκινά τον ερχόμενο Ιούνιο η διαδικασία της πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, που θα διαρκεσει περίπου 18 μήνες. Η ακαδημαϊκή πιστοποίηση θα έχει 8ετη ισχύ στα επαρκή τμήματα, ενώ διετής παράταση λειτουργίας θα δίνεται σε τμήματα με προβλήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο διάστημα αυτό. Σε τμήματα που θα κριθούν ανεπαρκή, θα μπει λουκέτο και οι φοιτητές τους θα μεταφερθούν σε άλλα τμήματα.

Για το θέμα της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "το κύρος, η βιωσιμότητα, η σωστή λειτουργία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος απαιτεί αξιολόγηση, απαιτεί σύγκριση".