28 Απριλίου 2014

Δεν... πτοεί τους Βρετανούς το «ρουσφέτι» Φάρατζ στη σύζυγό του

Παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

H ξενοφοβική καμπάνια του ευρωσκεπτικιστή, Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και ο σάλος που ξέσπασε στη Βρετανία με την πρόσληψη της δεύτερης συζύγου του ως γραμματέα του, δεν κατάφεραν να τον αποδυναμώσουν στα μάτια των συμπολιτών του, καθώς δημοσκόπηση φέρνει το κόμμα του πρώτο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύουν σήμερα οι "Times" του Λονδίνου, το κόμμα του Φάρατζ (Ukip) έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 31%. Ακολουθούν  οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ με ποσοστό 28%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον (19%).

Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό των Φιλελεύθερων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λονδίνου (9%). Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ, είναι ο μόνος που δέχτηκε να μονομαχήσει με τον Φάρατζ σε δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ -και μάλιστα, σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, οι επιδόσεις του ήταν κάκιστες.
 
Όπως επισημαίνουν οι Times του Λονδίνου, το πιο ανησυχητικό στην περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, είναι η ικανότητά του να διεισδύει σε στρώματα του πληθυσμού, που παραδοσιακά στηρίζουν τους Εργατικούς.

Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις στενού συνεργάτη του Μίλιμπαντ, ο οποίος καλεί την ηγεσία του κόμματος σε μια πιο επιθετική προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων στο UKIP.

«Κλειδί» αυτής της διαρροής είναι η πολιτική ατζέντα των ευρωσκεπτικιστών, ιδίως στο θέμα της μετανάστευσης και της απώλειας θέσεων εργασίας από πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ που σπεύδουν στη Βρετανία.

Πάντως, η ξενοφοβική προεκλογική καμπάνια του UKIP, στο επίκεντρο της οποίας έχουν μπει οι μετανάστες, οι «άνεργοι» Βρετανοί και οι ευρωκράτες που ζουν στις Βρυξέλλες σε βάρος των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται να προβλημάτισε τους Βρετανούς πολίτες, παρά το γεγονος ότι ο ίδιος στέρησε μία θέση εργασίας από τους Βρετανούς με την τοποθέτηση της Γερμανίδας συζύγου του στη θέση της γραμματέως του.