26 Απριλίου 2014

Δημοσκόπηση για Αθήνα: Πλησιάζει ο Άρης

Μπροστά η ΝΔ στην Α' Αθήνας

Σε ντέρμπι ανάμεσα στον Γιώργο Καμίνη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο εξελίσσεται η προεκλογική μάχη με φόντο την κάλπη του Μαΐου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας VPR-C που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πλησιάζει τον νυν δήμαρχο και παράλληλα «απομακρύνεται από τον «τρίτο» Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στο 2,2%.
Στην ίδια έρευνα, εκτός μάχης εμφανίζεται ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δε συγκεντρώνει διψήφιο αριθμό ενώ πτωτική είναι η πορεία του Ηλία Κασιδιάρη, με μονοψήφιο αριθμό στην 5η θέση. Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες του Μαΐου τόσο οι «μετοχές» του Άρη Σπηλιωτόπουλου θα ανεβαίνουν λέγοντας πως στο «δίπολο» Καμίνης-Άρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων που υποστηρίζει η ΝΔ μπορεί να επικρατήσει με τις θέσεις του και τις προτάσεις απέναντι στα «πεπραγμένα» του νυν δημάρχου Αθηναίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση ικανοποίησης για τον εν ενεργεία δήμαρχο, στην ίδια έρευνα, δυσαρεστημένοι δηλώνουν το 65% των ερωτηθέντων απέναντι στο 32% που απαντά «ικανοποίηση».

Ο δεύτερος στόχος της Λεωφόρου Συγγρού είναι να διευρυνθεί η διαφορά του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον υποψήφιο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το στοίχημα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα όπως διαγράφεται με τις θετικές εξελίξεις στο χώρο οικονομίας και αντίστοιχα απέναντι στην εσωκομματική κρίση που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο Γιώργος Καμίνης έχει υποχωρήσει από το 20% και εμφανίζει ποσοστό 19,5%, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος καταγράφει 17%, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης 14,8%, ο Νικήτας Κακλαμάνης 8%, ο Ηλίας Κασιδιάρης 7%, ο Βασίλης Καπερνάρος 3,8%, ο Νίκος Σοφιανός 3,4%, ο Νίκος Αβραμίδης 3%, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος 2,2%, η Ιωάννα Κοντούλη 2,2%, ο Πέτρος Κωνσταντίνου 0,5%, ο Μάριος Στρόφαλης 0,5%, ο Ιωάννης Σακκάς 0,1%. Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 11,9% ενώ αποχή/λευκό/άκυρο επιλέγει το 5,6%.

Μπροστά η ΝΔ στην Α' Αθήνας
Ντέρμπι Άρη -  Καμίνη στην Αθήνα photo - 1
Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καθώς το 47% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στην έρευνα της VPRC προηγείται η ΝΔ οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με 0,4%, τρίτη δύναμη αλλά με μειωμένα ποσοστά εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή η οποία ισοδυναμεί με το Ποτάμι ενώ «εξαφανισμένη» είναι η ΔΗΜΑΡ .

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην Α’ περιφέρεια Αθήνας, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 15,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,1%, η Ελιά 3,2%, οι ΑΝΕΛ 2,7%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, η ΔΗΜΑΡ 0,6%, το ΚΚΕ 2,7%, το Ποτάμι 5,2%. Άλλο κόμμα «ψηφίζει» το 3,2%. Στην ερώτηση τι είναι το «άλλο κόμμα», οι «Γέφυρες» συγκεντρώνουν 0,8%, από 0,5% οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Ανταρσύα, ο ΛΑΟΣ 0,2% όπως και η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, η Ένωση Κεντρώων και το Παναθηναϊκό Κίνημα. «Κάποιο άλλο κόμμα» απαντά το 0,6%.

Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι όσο βαδίζουμε προς την κάλπη και ξεδιπλώνεται ο πολιτικός λόγος των κομμάτων τότε η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Στοίχημα της ΝΔ είναι να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της στην Α’ Αθηνών και πιστεύει ότι θα το πετύχει μέσα από τα θετικά μηνύματα στο πεδίο της οικονομίας και χωρίς να επιδιώκει την πόλωση. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφάνηκε και από τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές θα επιδιώξει την πόλωση και τη μετωπική σύγκρουση. Η ΝΔ θα κρατήσει την ατζέντα της στο διακύβευμα των ευρωεκλογών για την επόμενη μέρα της χώρας όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του το αντιμνημόνιο και δίνει «εθνικό» τόνο στις ευρωεκλογές σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τα εσωκομματικά προβλήματα τα οποία σε συνδυασμό με την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων κρατούν το κόμμα σε χαμηλά ποσοστά.