14 Απριλίου 2014

Η CIA χρησιμοποίησε το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» ως μέσο προπαγάνδας [εικόνες]

Ντοκουμέντα της CIA τα οποία βρέθηκαν στα χέρια δύο ερευνητών, τους επέτρεψαν να στοιχειοθετήσουν την «Υπόθεση Ζιβάγκο» και να δείξουν πώς το ρωσικό μυθιστόρημα του Μπόρις Πάστερνακ χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Το μπεστ σέλερ «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που αφηγείται την καυτή ερωτική ιστορία του γιατρού Γιούρι Ζιβάγκο, δημοσιεύτηκε αρχικά στην Ευρώπη, το 1957.

Ο συγγραφέας πήρε Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το επόμενο έτος και ήταν πεισμένος ότι κανείς στη Σοβιετική Ενωση δεν θα το δημοσίευε. Ούτως ή άλλως έκανε κριτική στην κομμουνιστική επανάσταση του 1917 και οι αρχές της Ρωσίας το είχαν αποδοκιμάσει. Ο Πάστερνακ είχε παραδώσει το χειρόγραφο σε έναν Ιταλό εκδότη και από εκεί το βιβλίο κατέκτησε ολόκληρη τη Δύση.
Τότε ήταν που η CIA αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει, τυπώνοντας βιβλία στα ρωσικά και μοιράζοντάς τα σε σοβιετικό έδαφος. Η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει ένα από τα ντοκουμέντα της CIA που βρίσκεται μέσα στον Φάκελο Ζιβάγκο και διαβάζουμε:
«Αυτό το βιβλίο έχει μια μεγάλη αξία προπαγάνδας, όχι μόνο για το θέμα του που είναι από τη φύση του προκλητικό, αλλά γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Σοβιετικών: θα καταδείξουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την Σοβιετική Ενωση, αφού ένα μεγάλο λογοτεχνικό έργο, με την υπογραφή ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, δεν μπορεί να δημοσιεύσει ένα βιβλίο στη γλώσσα του».

Το βιβλίο έγινε, φυσικά, ταινία από το Χόλιγουντ με ονόματα-γίγαντες: παραγωγός ήταν ο Κάρλο Πόντι, σκηνοθέτης ο Ντέιβιντ Λινς και ηθοποιοί οι Ομάρ Σαρίφ, Τζούλι Κρίστι και Τζέραλντιν Τσάπλιν.