30 Απριλίου 2014

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μηλιός προτείνει «Grexit»

Για καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων μίλησε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάβοντας νέες φωτιές...

«Οι παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.
Συγκεκριμένα, η κυρία Ασημακοπούλου ανέφερε ότι ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως, εάν ποτέ κυβερνήσει το κόμμα του, δεν θα πληρώσει (θα καθυστερήσει ή θα διακόψει) την πληρωμή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Εξήγησε ακόμη ότι αυτό σημαίνει "default" -κατάπτωση, δηλαδή, όλων των αξιογράφων του ελληνικού Δημοσίου, διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Eurosystem, υποβάθμιση όλων των ελληνικών εταιρειών και πιθανότατα διακοπή όλων των χρηματοδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ.

«Δεν εξήγησε ότι αυτό που προτείνει σημαίνει Grexit» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μηλιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι για τη χώρα μας, που το χρέος είναι 320 δισ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διαγραφή μέρους του και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε στη Γερμανία. 

Εάν όμως η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας εναλλακτικές, υποστηρίζει, σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, ότι (αν δεν δεχθούν), δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. 

«Θα καθυστερήσει η συζήτηση. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων. Δεν θα το έλεγα εκβιασμό. Θα κάνουμε μια έντονη, σκληρή διαπραγμάτευση και όχι εκβιασμό. Αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει δεδομένο το τέλος της λιτότητας και δεν θα είναι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού για το πώς θα περάσουν άλλα μέτρα» σημείωσε.