05 Απριλίου 2014

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπαλτάκος... μέχρι να ξεχαστεί... δηλ. για καμιά βδομάδα

Βέβαια είναι ένα θέμα να εξηγήσουν οι δημοσκόποι από που κι ως που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 2% μετά τις αποκαλύψεις για Μπαλτάκο!!

Την ώρα που οι εξελίξεις στην οικονομία έδιναν στη ΝΔ προβάδισμα 2 μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κρυφές συνομιλίες Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη άλλαξαν τα δεδομένα, δίνοντας την πρωτιά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με διπλή δημοσκόπηση της Κάπα Research. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 55,2%, δηλώνει πως δεν επιθυμεί...
πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρω-κάλπες του Μαΐου, ενώ μόλις το 35,9% δηλώνει υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως προκύπτει από τη διπλή έρευνα για τις ευρωεκλογές, η οποία διενεργήθηκε για Tο Βήμα της Κυριακής (σε δύο κύματα, το τριήμερο 1 έως 3 Απριλίου), η αισιοδοξία που διέτρεχε την οικονομία στο πρώτο κύμα της έρευνας ενίσχυε σημαντικά τη θέση της ΝΔ και την έφερνε στην πρώτη θέση, δύο μονάδες υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο κύμα απαντήσεων που ελήφθησαν από τους ερευνητές στις 1 και 2 Απριλίου, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 21,7%,
ΣΥΡΙΖΑ 19,6%
Ποτάμι 9,2%,
Χρυσή Αυγή στο 6,9%
ΚΚΕ 5,8%
Ελιά 5,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,9%
ΔΗΜΑΡ 2,1%
Άλλο κόμμα 6,5%
Λευκό/άκυρο 1,8%
Αναποφάσιστοι 17,1%

Ωστόσο, σε δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε η Κάπα Research στις 3 Απριλίου, υπό το βάρος των εξελίξεων με την υπόθεση Μπαλτάκου, τα δεδομένα άλλαξαν.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο κύμα της έρευνας τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 21,5%
ΝΔ 20,8%,
Ποτάμι 8,5%
Χρυσή Αυγή 7,7%
ΚΚΕ 6,2%,
Ελιά 4,6%,
Ανεξάρτητοι Ελληνες 4%
ΔΗΜΑΡ 1,7%
Άλλο κόμμα 5,6%
Λευκό/ακυρο 2,7%
Αναποφάσιστοι 16,7%
Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.006 άτομα στο πρώτο κύμα και σε 1.003 άτομα στο δεύτερο και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Αλλαγές

Οι αλλαγές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος αποτυπώνονται και στις ερωτήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και την καταλληλότερη κυβέρνηση, όπου Αντώνης Σαμαράς και ΝΔ διατηρούν το προβάδισμα, αλλά με μειωμένη διαφορά.

Συγκεκριμένα, ενώ στο πρώτο κύμα ο κ. Σαμαράς (44,8%) απολάμβανε «ψαλίδα» 11,7 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (33,1%), το δεύτερο κύμα φέρνει τη διαφορά στα μονοψήφια επίπεδα των 7,9 μονάδων (41,2% έναντι 33,3%).

Παραπλήσια είναι η μεταβολή στο ερώτημα για το ποιο κόμμα θεωρείται ο καταλληλότερος κυβερνητικός κορμός ενόψει των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας.

Στο πρώτο κύμα, μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία προκρίνεται από το 42,5%, έναντι 35,3% που προτιμά μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «χάσμα» έχει μειωθεί στις 2,7 μονάδες στο δεύτερο κύμα, 40,5% έναντι 37,8%. sk