04 Απριλίου 2014

Μούγγα γατάκια: Ραγδαία η πτώση spreads και επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα

Με ή ακόμα και χωρίς την ευνοϊκή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s σήμερα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν ακάθεκτα την πτωτική τους τάση δημιουργώντας ένα χωρίς προηγούμενο θετικό περιβάλλον για την επικείμενη έκδοση κρατικού ομολόγου. Το spread του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στις...
448 μβ και η αποδοσή του στο 6,03%!

Οι λόγοι αυτής της διολίσθησης… χωρίς τέλος, που δείχνουν ότι μία έκδοση πενταετούς ομολόγου θα μπορούσε να πέσει ακόμα και κάτω από το 5,25% (!) έχουν πολλαπλασιασθεί τελευταία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι το επιτόκιο δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα και σε επίπεδα κάτω από το 5%.

Παρ’ ό,τι οι προσδοκίες θα μπορούσαν να επηρεασθούν αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, εντούτοις φαίνεται να οδηγούνται κατά κύριο λόγο από τις διεθνείς εξελίξεις και για τον λόγο αυτό δεν επηρεάζονται από την επιφυλακτική μέχρι σήμερα στάση των οίκων αξιολόγησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι «προσφορές» μεγάλων (αμερικανικών κυρίως) επενδυτικών τραπεζών σε Έλληνες τραπεζίτες το τελευταίο δεκαήμερο κάνουν λόγο για δυνατότητες απορρόφησης κεφαλαίων (ομολογιακά) με επιτόκια πολύ κοντά στο 4% (!).

Με αυτές τις προϋποθέσεις η δύσκολη μέχρι και τα τέλη του 2013 δουλειά του ΟΔΔΗΧ για την προετοιμασία ενός σχεδίου εξόδου στις αγορές φαίνεται να έχει αρχίσει να γίνεται «εύκολη» και να διευκολύνει μία εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη όχι μόνο για τις επικείμενες εκδόσεις αλλά και για τους επόμενους σχεδιασμούς.

Οι λόγοι αυτής της αλλαγής κλίματος είναι κατά βάση τρείς:

* Η βεβαιότητα που έχει αρχίσει να διατυπώνεται σε επίπεδο Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit και ότι η Ελλάδα έχει την διασφάλιση του αξιόχρεου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ με την προοπτική μάλιστα μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της. Και κατά συνέπεια οι δανειστές της πλέον αποκτούν διασφάλιση έναντι του κινδύνου νέου χρεοστασίου.

* Η απόφαση της Fed για διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) έχει αναστρέψει τις ροές κεφαλαίων σε διεθνή κλίμακα με αποτέλεσμα την φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες και την επιστροφή τους στα μητροπολιτικά χρηματοοικονομικά κέντρα των ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη. Μέρος αυτής τάσης είναι και τα κεφάλαια που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε περιοχές της νότιας Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της πρόσφατης κάλυψης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank. Η τάση αυτή είναι που αποτυπώνεται τώρα και στην ταχεία μείωση των spreads και την μείωση των επιτοκίων.

* Η τάση αυτή της μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται από ένα επιπλέον παράγοντα, την χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΚΤ ότι έχει αρχίσει ήδη να συζητά το ενδεχόμενο να… διαδεχθεί την Fed ως προς το ότι έχει αρχίσει να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει και η ίδια σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή τι; Δηλαδή με κάποιο τρόπο είτε μειώνοντας περισσότερο τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, είτε με αγορές κρατικών και εταιρικών ομολογιακών τίτλων και μετοχών, είτε με συνδυασμό αυτών και άλλων «εργαλείων» να αρχίσει να «τυπώνει» χρήμα για να αντιμετωπίσει την επικείμενη ασφυξία από την στιγμή που θα σταματήσει εντελώς η αμερικάνικη κάνουλα κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των κινήσεων θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πράγμα που με την σειρά του ενισχύει  ακόμα περισσότερο την τάση των funds  να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής απόδοσης όπως αυτές που παρουσιάζει η Ελλάδα βγαίνοντας από την απομόνωση της πιστωτικής ασφυξίας…

Σημειώνεται ότι σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 454 μ.β., που μεταφράζεται σε απόδοση 6,16%.

capital.gr