30 Μαΐου 2014

165 από 325 Δήμους κερδίζει η ΝΔ. Κερδίζει την πλειοψηφία στα θεσμικά όργανα. Δικαίωση Σαμαρά-Παπαμιμίκου

Η ΝΔ από τον Οκτώβρη είχε διατυπώσει μια συγκεκριμένη στρατηγική που ήθελε τον απεγκλωβισμό της αυτοδιοίκησης από τα κεντρικά πολιτικά διλήμματα. Η λογική αυτή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση (ξεχωριστά ψηφοδέλτια), τις οποίες είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αλλά κόλλησαν στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν έλειψαν όμως και οι  αστοχίες και παρεκκλίσεις, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για τη ΝΔ, που παραδοσιακά αντιμετώπιζε προβλήματα στην αυτοδιοίκηση.





Ο Αντώνης Σαμαράς εμπιστεύθηκε τη στρατηγική και ρίσκαρε να επενδύσει σε νέα πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, όπως εισηγήθηκε ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.


Άνθρωποι όπως η οικονομολόγος Χριστιάνα Καλογήρου (Βόρειο Αιγαίο), ο Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), ο Κώστας Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα), ο Γιώργος Παυλίδης (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη) κέρδισαν περιφέρειες.

Στους μεγάλους δήμους εκλέγονται για πρώτη φορά πρόσωπα όπως οι:

Β.Λαμπρινός (Ηράκλειο, δικηγόρος)
Δ.Τσανάκα (Καβάλα, γιατρός)
Δ.Παπαστεργίου (Τρίκαλα, 41 ετών, μηχανικός),
Γ.Παπαναστασίου (Αγρίνιο, 48 ετών, μηχανικός, κέρδισε η ΝΔ το Δήμο μετά από 40 χρόνια),
Κ.Κουκάς (Μύκονος, 32 ετών, δικηγόρος),
Α.Μαυρίδης (Πεύκη, 42 ετών),
Γ.Παπανικολάου (Γλυφάδα, 37 ετών, δικηγόρος),
Γ.Μαρκόπουλος (Γαλάτσι, 37 ετών, επιχειρηματίας),
Δ.Κάρναβος (43, Καλλιθέα, Λέκτορας Παν.Πειραιώς)
Ν.Κουτσογιάννης (Νάουσα, 33 ετών, Διευθ.Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, κέρδισε η ΝΔ το δήμο για πρώτη φορά στην ιστορία)

έδωσαν το στίγμα ανανέωσης και διαφορετικής κουλτούρας που ήθελε να προβάλλει η Συγγρού, επενδύοντας σε ανθρώπους με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και συγκροτημένο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα. Η Νέα Δημοκρατία, με τον τρόπο αυτό, πέτυχε να έχει σήμερα μία νέα μαγιά αυτόδιοικητικών, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσουν και τη νίκη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για πρώτη φορά.

Συνολικά:

Για πρώτη φορά κερδήθηκαν 7/13 περιφέρειες (το 2010 είχαν κερδηθεί 5), ενώ επιπλέον μπορεί να προσμετρηθεί και η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, ο οποίος παραμένει μέλος της ΝΔ, κάτι που σημαίνει πως η "παράταξη" κέρδισε 8/13 περιφέρειες.

Αν μάλιστα προσμετρηθεί και η πολύ καλή επίδοση του Σεραφείμ Τσόκα στην Κρήτη και του Ανδρέα Κατσανιώτη στη Δυτ.Ελλάδα, τότε το αυτοδιοικητικό πρόσημο για τη Συγγρού είναι ιδιαίτερα θετικό.


  • Στις πρωτεύουσες νομών, η ΝΔ κέρδισε 26/51, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 6. 
  • Στην Αττική, η ΝΔ επικράτησε σε 29 από τους 66, με το ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 11. 
  • Στη Θεσσαλονίκη, σε 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, η ΝΔ κέρδισε τους 9 έναντι κανέναν του ΣΥΡΙΖΑ.