31 Μαΐου 2014

Έρχεται ο νέος φόρος για τα ακίνητα: Μειωμένος ως 23% για τους περισσότερους

Έρχεται ο νέος φόρος για τα ακίνητα: ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο! Ως 31 Ιουλίου η πρώτη δόση

​Έως και 23% λιγότερο θα πληρώσουν για το ακίνητό τους ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, με τα «ραβασάκια» για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που αντικατέστησε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, να έρχονται μέσα στον Ιούνιο.

Η μείωση στον φόρο θα κυμαίνεται από 15% έως και 23% και θα «πιάνει» ακόμα κι όσους έχουν πολυτελή σπίτια σε ακριβές περιοχές. Σε γενικές γραμμές, ο Ενιαίος Φόρος θα είναι χαμηλότερος από το χαράτσι, ενώ και ο συμπληρωματικός φόρος που θα επιβληθεί φέτος με την μορφή ενός νέου ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και μειωμένους συντελεστές.

Στους κερδισμένους (αφού θα πληρώσουν λιγότερα) είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου τους.

Στους χαμένος (αφού θα πληρώσουν περισσότερα) είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, ημιτελή ακίνητα, ή έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους.

Θυμίζουμε πως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πληρωθεί σε έξι δόσεις: η πρώτη  θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε τους μήνες που ακολουθούν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Πηγή : εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»