28 Μαΐου 2014

Ντάξ'! Φτιάξαν Κυβέρνηση οι ΠΑΣΟΚοι χωρίς να ρωτήσουν κανέναν... δίνουν και 3 υπουργεία στη ΝΔ να παίζει

Το άρθρο από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ... που προωθεί τους δικούς του ΠΑΣΟΚους:

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα οικονομικά υπουργεία

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος προοιωνίζεται διεύρυνση σε βουλευτές οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ανήκουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο ανασχηματισμός θα έχει ως στόχο να επικοινωνήσει προς τους πολίτες ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη. Έτσι θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών ή το Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα σε επίπεδο συμβολισμών το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να έχει «κεντρώο» πρόσημο, κάτι για το οποίο πιέζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα οικονομικά υπουργεία. Ο Γιάννης Στουρνάρας εχθές διέρρευσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για μετακίνηση του Χρήστου Σταϊκούρα στο υπουργείο Υγείας, για το οποίο ακούγεται ξανά το όνομα του Ηλία Μόσιαλου, αλλά και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λόγω της διαχείρισης που έγινε στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Από αυτό το υπουργείο πιθανότατα να αποχωρήσει και ο Νότης Μηταράκης. Στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη κάποιοι βλέπουν τον αντικαταστάτη της Μαρίας Δαμανάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αν και θεωρείται «ακραίο σενάριο», ενώ ο δικός του αντικαταστάτης στο Ανάπτυξης ενδέχεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως μπαίνει στην κυβέρνηση.

Ο κ. Λοβέρδος φημολογείται πως θα μπορούσε, επίσης, να κατευθυνθεί και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απ’ όπου, όπως όλα δείχνουν, αποχωρεί ο Θανάσης Τσαυτάρης. Το όνομα του κ. Λοβέρδου συζητείται και για το υπουργείο Άμυνας, στην περίπτωση που ο κ. Βενιζέλος αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών και επιστρέψει εκεί ο κ. Αβραμόπουλος. Στο υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να μεταβεί και ο σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλης Οικονόμου, αν τελικά αποχωρήσει από το κόμμα του και προσχωρήσει ως συνεργαζόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πρόταση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ίσως δεχτεί και Μάκης Βορίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η είσοδος του κ. Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα να συνδυαστεί με αποχώρηση του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς οι δυο άνδρες εκφράζουν τον ίδιο ιδεολογικό χώρο – καθότι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ – και έτσι θα ακυρωθεί η προσπάθεια μετατόπισης του πολιτικού στίγματος της κυβέρνησης προς το κέντρο.

Επιπλέον αναμένεται να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου ακούγεται ήδη για το Πολιτισμού, δύο χαρτοφυλάκια που θα ενδιέφεραν και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επίσης έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει στην κυβέρνηση μετά την ήττα του στην περιφέρεια Αττικής και να οριστεί υφυπουργός Εξωτερικών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκδικεί θέση ο βουλευτής κ. Βασίλης Κικίλιας, ενω την ίδια στιγμή στην Συγγρού εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τον σημερινό υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου στον οποίο χρεώνουντην απώλεια της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των άστοχων ανακοινώσεων του στο θέμα της ΔΕΗ.

Ανδρέας Μπελεγρής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ