17 Μαΐου 2014

ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΥΡΙΟ ΒΡΑΔΥ, ΕΤΣΙ; «Στον δεύτερο γύρο θα είμαστε σε εννέα περιφέρειες», εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως το αποτέλεσμα θα δείξει ότι το κόμμα δεν συγκέντρωσε μία συγκυριακή ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί ισχυρό πολιτικό πόλοχαχαχαχα.

«Η απουσία των υποψηφίων της Ν.Δ. από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής και στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς θα δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τη δυναμική που αναπτύσσεται για τις ευρωεκλογές»: με τη φράση αυτή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει την αισιοδοξία της Κουμουνδούρου για...
την πορεία των υποψηφίων της στην Περιφέρεια Αττικής και σε Αθήνα και Πειραιά. Για την κ. Δούρου αποτυπώνεται και δημοσκοπικά ότι θα βρεθεί στον β΄ γύρο, όπου θα αναμετρηθεί με τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το ίδιο θα καταφέρουν και οι κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον Δήμο Αθηναίων και Θοδωρής Δρίτσας στον Δήμο Πειραιώς, παρά το ότι δημοσκοπικά αυτό δεν έχει καταγραφεί.

Οταν στις αρχές Φεβρουαρίου στον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωνόταν η συζήτηση για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών, στελέχη του κόμματος θεωρούσαν ότι μπορούσαν να κερδηθούν πέντε περιφέρειες: Αττικής, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εκτίμηση που βασιζόταν εν πολλοίς στις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές αυτές κατά τις εθνικές εκλογές του 2012. Για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση διατυπώνεται αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε εννέα περιφέρειες, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, προβάλλεται ως επιτυχία, δεδομένου ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 δεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο ουδείς υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος. Οι τέσσερις περιφέρειες τις οποίες δεν περιμένουν στην Κουμουνδούρου να βρεθούν στον δεύτερο γύρο είναι: η Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου, μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι θα αποτυπωθούν και στην κάλπη τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Θεόδωρος Καρυπίδης, αρχική επιλογή της Κουμουνδούρου, η οποία απέσυρε την υποστήριξη μετά την κατακραυγή για ακραίες θέσεις που είχε εκφράσει ο κ. Καρυπίδης. Η Κεντρική Μακεδονία, όπου, εκ των υστέρων, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμφανίζονται να έχουν μετανιώσει που υπέκυψαν στις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων και δεν επέμειναν στην πρόταση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Μάρκου Μπόλαρη και, τέλος, η Περιφέρεια Αιγαίου.

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκτιμάται ότι η κ. Αγλαΐα Κυρίτση θα περάσει στον δεύτερο γύρο, υπάρχει, ωστόσο, η παραδοχή ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει, τελικά. Καλύτερες πιθανότητες θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει να κερδίσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου. Για την Κρήτη πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά στον δεύτερο γύρο και ότι ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης μπορεί να κερδίσει. Καλύτερα του αναμενόμενου εξελίσσεται η υποψηφιότητα του κ. Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, για την οποία είχαν εκδηλωθεί σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος και, εφόσον αύριο καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η υποψηφιότητα της κ. Αντζελας Γκερέκου, που μπήκε τελευταία στην προεκλογική κούρσα, διαφοροποίησε τα δεδομένα. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα του προερχόμενου από την εσωκομματική αντιπολίτευση κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και ότι εάν είχε επιλεγεί άλλος υποψήφιος θα ήταν σίγουρη η επικράτησή του.

Στις υπόλοιπες τρεις Περιφέρειες, Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, η Κουμουνδούρου θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, Ηρώ Διώτη και Βαγγέλης Αποστόλου φαίνεται να ανακόπτουν το ισχυρό ρεύμα των κ. Αλέκου Καχριμάνη, Κώστα Αγοραστού και Κώστα Μπακογιάννη, αντίστοιχα, που θα μπορούσαν ακόμα και να επιτύχουν την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, και ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν ως προς τις προσδοκίες τους για τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αύριο το βράδυ θα μπορούν να μιλήσουν για επιβεβαίωση της υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να εξαχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα, το οποίο θα προσδώσει διαφορετική δυναμική στο κόμμα, ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ θα αρχίσει να παγιώνεται η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσε άπαξ μία συγκυριακή ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί ισχυρό πολιτικό πόλο.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ