17 Μαΐου 2014

Ο Βόλος, ο Μπέος και τα μυστήρια

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Το εκλογικό κέντρο του Αχιλλέα Μπέου στο κέντρο του Βόλου μοιάζει με μαγαζί: δερμάτινοι καναπέδες, δερμάτινες καρέκλες και μία τεράστια επιγραφή «Αχιλλέας Μπέος, Νέα Εποχή, Νέα Δυναμική». Ο Μπέος δεν θα είχε τόση απήχηση αν δεν είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητά του τοπικά στελέχη της...
Νέας Δημοκρατίας αλλά και πολλοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει απέναντί του υποψηφίους που δείχνουν «εξαντλημένοι» πριν καν φθάσουν στην κάλπη της πρώτης Κυριακής. Οι αντίπαλοί του πάντως λένε ότι έχει χάσει ένα μέρος από τη δυναμική που είχε τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και ανάμεσα στους λόγους επικαλούνται μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ο τοπικός Ολυμπιακός «δεν πάει και τόσο καλά». Πράγματι ο κ. Μπέος ήρθε σε αντιπαράθεση τις προηγούμενες εβδομάδες με τον σύνδεσμο των φανατικών οπαδών της ιστορικής ομάδας, «Austrian Boys», απειλώντας, εξαιτίας της συμπεριφοράς τους, ότι... θα τους πετάξει έξω από το γήπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατεβαίνει με τον βετεράνο της Αριστεράς στα τοπικά όργανα, δικηγόρο Μαργαρίτη Πατσιαντά, έχει ένα πρόγραμμα που λέει πολλά για το μνημόνιο, αλλά πολύ λίγα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στην πόλη του Βόλου με ένα ποσοστό 35%, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να εκλέξει οποιονδήποτε υποψήφιο. Παρά ταύτα, ο κ. Πατσιαντάς μοιάζει, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να ακολουθεί σε μία πόλη με 37% καταγεγραμμένη ανεργία –10 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της χώρας– τον κ. Μπέο.
Οι άλλες δυνάμεις

Σε αντίθεση με τον Πειραιά, όπου το υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοδέλτιο φαίνεται να είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις με ενισχυμένα πάντως ποσοστά, οι «Δρόμοι Συνεργασίας και Ανατροπής», το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο, θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δημαρχία στον δεύτερο γύρο. Ολες οι άλλες δυνάμεις, ο σημερινός κεντροαριστερός δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης («Επιλογή Ευθύνης, Πάμε Μπροστά»), οι «Γέφυρες», αλλά και ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Μιτζικός («Δύναμη Βόλου») έχουν πάρει θέση ότι θα στηρίξουν όποιον υποψήφιο σταθεί απέναντι στον κ. Μπέο. Ο κ. Μιτζικός του οποίου η υποψηφιότητα άργησε πολύ να ανακοινωθεί από τη Ν.Δ. εξαιτίας σοβαρών αντιπαραθέσεων στην τοπική οργάνωση, έδειχνε να «ξεκολλάει» από τα πολύ χαμηλά ποσοστά στα οποία βρισκόταν, συσπειρώνοντας ένα μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος.

Υπάρχουν, όμως, παράγοντες στο επίσημο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. που υποστηρίζουν ότι «μόνο το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει τον κ. Μπέο στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες», εννοώντας την εξέλιξη της δικαστικής του εκκρεμότητας με τους «στημένους αγώνες». Μάλιστα ο πρώην νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας εκτίμησε ότι ο Βόλος, εάν εκλεγεί ο κ. Αχιλλέας Μπέος, είναι πιθανόν να μείνει χωρίς δήμαρχο αν καταστεί τελεσίδικη η παραπομπή του από το δικαστικό συμβούλιο στο ακροατήριο. Σε αυτή την περίπτωση εκτίμησε ότι τη θέση του δημάρχου θα αναλάμβανε ο στενός συνεργάτης του κ. Μπέου και πρώην στενός συνεργάτης της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή, γιατρός Γ. Μουλάς. Αλλα νομικές πηγές «κοντά στην υπόθεση» σημείωναν στην «Κ» ότι το χρονικό αυτό σημείο θα αργήσει πολύ, καθώς η ανάκριση για την υπόθεση ακόμα συνεχίζεται, χωρίς να έχει έρθει η ώρα της εισαγγελικής εισήγησης προς το συμβούλιο.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Σκοτινιώτης που αποκαλεί τις δυνάμεις γύρω από τον Μπέο «μαύρο μέτωπο» και συμμετέχει στην κίνηση των πέντε δημάρχων που δεν «ανήκουν» σε κάποια πολιτική δύναμη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα) υποστηρίζεται από δύο σχηματισμούς, την «Ελιά» και τη ΔΗΜΑΡ, που παρουσιάζονται εξαιρετικά αδύναμοι στην πόλη του Βόλου, χωρίς αξιόλογη οργανωτική υποδομή. Ο κ. Σκοτινιώτης, που ελπίζει να περάσει στον Β΄ γύρο και τότε να κεφαλαιοποιήσει τη στάση του απέναντι στον κ. Μπέο, αντιμετωπίζει πάντως, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοί του, ένα πρόβλημα: Αν ο άνθρωπος που έπεσε σαν αλεξιπτωτιστής στην πολιτική σκηνή του Βόλου είναι πολύ μπροστά τότε θα χρειασθεί προσπάθεια να τον κερδίσει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ