10 Μαΐου 2014

Σε πέντε μέτωπα η τελική αντεπίθεση Σαμαρά

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι οι πολίτες θα προβληματισθούν πολύ με την ιδέα μιας περιόδου αναταράξεων, με κίνδυνο να κλυδωνισθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά επικρατεί αισιοδοξία για την εκλογική αναμέτρηση και κλείνουν τ' αυτιά στα διάφορα σενάρια και τις γνωστές Κασσάνδρες της διαπλοκής. Ήδη υπάρχει αρκετά σαφής εικόνα για τα πεδία που θα κριθεί η έκβαση της εκλογικής μάχης και επιμένουν ότι πολλοί θα εκπλαγούν και άλλοι θα…λουφάξουν το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρώτο μέτωπο είναι αυτό των διλημμάτων που θα τίθενται όλο και πιο έντονα τις προσεχείς ημέρες ενώπιον του εκλογικού σώματος. Τα διλήμματα θα είναι συγκεκριμένα και αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας μεταξύ των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι οι πολίτες θα προβληματισθούν πολύ με την ιδέα μιας περιόδου αναταράξεων, με κίνδυνο να κλυδωνισθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το δεύτερο μέτωπο είναι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εκτίμηση του Μαξίμου, πολλές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν αντέχουν σε εξονυχιστική κριτική και αποτελούν τρανταχτή απόδειξη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτο μέτωπο είναι ο προσεταιρισμός των μετριοπαθών ψηφοφόρων που δεν επιθυμούν ακρότητες και πειραματισμούς. Η ΝΔ έχει κάθε λόγο να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των ακραίων, των οπαδών των τρομοκρατών, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Τέταρτο μέτωπο είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Αντώνη Σαμαρά έναντι του αντιπάλου του. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η δημόσια εικόνα του προέδρου της ΝΔ είναι το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος σ’ αυτές στις εκλογές.

Το πέμπτο μέτωπο, θα αναδείξει το παραδοσιακό «εκλογικό ιμπέριουμ» της ΝΔ και περιλαμβάνει δραστηριότητες πιο πρακτικές, άρα και πιο ωφέλιμες. Στο κυβερνών κόμμα έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και υπενθυμίζουν την ικανότητά τους να κινητοποιούνται έστω και την τελευταία στιγμή και να ανατρέπουν δυσοίωνες προβλέψεις.

Παρ’ ότι το κλίμα δεν είναι πάντα καλό στις γραμμές της ΝΔ καθώς πολλά στελέχη της έχουν εθιστεί σε άλλου τύπου δραστηριότητες της ηγεσίας και δεν κατανοούν πάντα το πνεύμα των ενεργειών του Αντώνη Σαμαρά, οι επιτελείς του μένουν νηφάλιοι και διοργανώνουν τον τελικό γύρο μιας αναμέτρησης την οποία θεωρούν ότι θα κερδίσουν.

Σημαντικός παράγοντας στις εκτιμήσεις τους είναι ότι στη βάση του εκλογικού σώματος εντοπίζονται ρεύματα που επηρεάζονται περισσότερο από τον αέρα που επιχειρεί να φέρει στην πολιτική ζωή ο Αντώνης Σαμαράς και αναγνωρίζουν την προσπάθεια των δυο τελευταίων ετών, ενώ δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή το εκλογικό σώμα είναι μέγεθος ευρύτερο του τηλεοπτικού κοινού, ή κάτι ξέρουν περισσότερο ή παίζουν με τον νόμο των πιθανοτήτων. Σε όλες τις περιπτώσεις οι επτά νύχτες και οι οκτώ ημέρες που απομένουν ως την αποτίμηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα είναι συναρπαστικές.

Μάρκος Αυρήλιος