17 Μαΐου 2014

Είναι δυνατόν; Τα κάνουν αυτά αριστεροί;

Ο Π. Φουρτούνης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Οινούντα με τον συνδυασμό του Β. Βαλιώτη.

Για την πλειονότητα των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Σπάρτης, μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από άλλος ένας υποψήφιος, για εμάς όμως, στον Βασσαρά και στον πρώην δήμο Οινούντος, ο Φουρτούνης έχει μια, τουλάχιστον,
“αξιοπρόσεκτη” ιστορία.

Παρόλο που στους περισσότερους μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι και να μην τον είχατε καν παρατηρήσει, πολλοί από εμάς ξέρουμε ότι η υποψηφιότητα Φουρτούνη συμπυκνώνει πολλές από τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, αυτές που τελικά έχουν φέρει την κοινωνία μας σ' αυτό το χάλι.

Άνθρωπος με αξιόλογες ικανότητες, που όμως τις βάζει συνήθως στην υπηρεσία “λάθος” σκοπών, έχει διατελέσει πρόεδρος (πραγματικός) της κοινότητας από το 1995 έως και το 1998, δημοτικός σύμβουλος (και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου για ένα διάστημα), τις δυο πρώτες τετραετίες με τον συνδυασμό Βαλιώτη και την τρίτη και τελευταία ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης καθότι ήταν υποψήφιος δήμαρχος απέναντι στο Βαλιώτη.

Εκείνες τις εποχές, αυτοπροσδιορίζονταν, μαζί με άλλους, ως οι “Επαγγελματίες” της πολιτικής, αυτοί που ξέρουν τα θέματα και άρα δικαιούνται “δια να κυβερνούν”.

Επίσης ο Φουρτούνης, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ως πληρεξούσιος "επενδυτή" και όντας σύμβουλος της πλειοψηφίας, ανέπτυξε και μια αξιόλογη “επιχειρηματική δράση” στην περιοχή μας.

Απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία από όλους, και όντας βέβαιος ότι αυτή θα συνεχίσει να του παρέχεται, έκανε το μετέωρο βήμα στο ... κενό, και μετά από μια σειρά συνηθισμένων ελιγμών και ραδιουργιών βρέθηκε και πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Η υποψηφιότητά του όμως αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η υποψηφιότητά του αυτή είναι η Ύβρις που ξεσκίζει την ασυλία του και οδηγεί στην Νέμεση.

Είναι Ύβρις με την νεοελληνική έννοια που σημαίνει τη «βρισιά», «κάτι που θίγει την τιμή και την αξιοπρέπεια κάποιου», γιατί με την ενέργειά του αυτή, όλους εμάς που γνωρίζουμε, μας φτύνει κατάμουτρα, μας βγάζει τη γλώσσα, μας εκθέτει στους γνωστούς και φίλους, στην τοπική κοινωνία, μας βάζει, για άλλη μια φορά, αντιμέτωπους με την αυτοεκτίμησή μας.

Είναι Ύβρις όμως και με την αρχαιοελληνική έννοια, γιατί υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και την (πάσης φύσεως) δύναμή του, συμπεριφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, με βίαιο, αλαζονικό, προσβλητικό και πρόστυχο τρόπο, απέναντι στους φίλους, στους ανθρώπους που τον είχαν τιμήσει, και κυρίως απέναντι στον άγραφο ηθικό νόμο που επιβάλλει όρια στην ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά. Παραβίασε κάθε ηθική τάξη και αποπειράθηκε να ανατρέψει και την κοινή λογική πιστεύοντας, ως “υβριστής” ότι μπορεί να εμπαίζει τους πάντες, για πάντα. Αυτό έγινε γιατί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, η «ὕβρις» συνήθως προκαλεί στον υβριστή την «ἄτην» δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλεί την «νέμεσιν», την οργή και εκδίκηση δηλαδή, που επιφέρει την «τίσιν», δηλαδή την τιμωρία και τη συντριβή του.

Η υποψηφιότητά του αυτή είναι Ύβρις, δεν μπορεί και δεν θα θα περάσει έτσι, γιατί:

α) Προσβάλει την Δημοκρατία, τους θεσμούς της, και την έννοια του εκλεγμένου αντιπροσώπου που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

β) Προσβάλει την Αριστερά που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί, τις ιδέες της, τους ανθρώπους που χάθηκαν για τις αξίες της.

γ) Προσβάλει εμάς προσωπικά, την αξιοπρέπειά μας, την προσωπική μας ακεραιότητα, την ηρεμία μας και θέτει σε δοκιμασία την ηθική μας υπόσταση.

Όχι, αυτή η υποψηφιότητα, δεν θα περάσει σαν μια ακόμη ανορθογραφία. Όχι! Δεν θα πούμε εντάξει ... δεν τρέχει τίποτα.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

εσύ δεν ξέρεις το ποιόν και τα πεπραγμένα του υποψηφίου σου; Εσύ δηλαδή, απλώς “Προέδρευες”;

Ξέχασες ότι το 2006 κατέβηκε ως ανθυποψήφιός σου δήμαρχος Οινούντος κατ' εντολή επιχειρηματία και αφεντικού του, ώστε να εκπροσωπούνται στον δήμο τα συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί δημόσια, θέλοντας να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά του αυτή;

Σήμερα, δεν ξέρεις ότι ο υποψήφιος σου εκφράζει αυτά τα συμφέροντα στην περιοχή; Εσύ που ήξερες και ξέρεις τον τέως Δήμο Οινούντος σαν την παλάμη σου, δεν πήρες χαμπάρι τίποτα; Τόση άγνοια; Τέτοια αθωότης;

Με αυτούς τους ανθρώπους και με αυτό το πνεύμα θα φέρεις την αλλαγή στο δήμο Σπάρτης; Αυτοί είναι οι συνεργάτες σου; Έτσι είναι η Αριστερά;

Υπάρχει χρόνος. Απευθύνω έκκληση, έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, για απόσυρση, της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Έστω και τώρα!



Με Τιμή

Γιώργος Μελέτης

πρόεδρος τ. κ. Βασσαρά

μέλος Ν.Ε. Λακωνίας του Συριζα