28 Μαΐου 2014

Τούρκοι καθηγητές ζητούν να παραμείνει η Αγιά Σοφιά Μουσείο

Άλλη μια έκκληση - από την Τουρκική πλευρά - να παραμείνει μουσείο Αγία Σοφία, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Ερντογάν και άλλων κύκλων, να την μετατρέψει σε Τζαμί και να κάνει προσευχή στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την 29η Μαΐου.

Η Cumhuriyet με τον τίτλο «Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο», γράφει ότι η Πλατφόρμα παρακολούθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συστάθηκε με την πρωτοπορία του Βακουφίου Ιστορίας, ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται για το άνοιγμα του μουσείου της Αγίας Σοφίας για προσευχή(να γίνει δηλ.τζαμί).

Με σκοπό να καταστεί γνωστή η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και έλαβαν μέρος διάφοροι ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ειδικοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, περίπου 1.000 άτομα και να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας βάσης έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα στην κοινή γνώμη, οργανώνετε σήμερα στις 28 Μαΐου στο εστιατόριο Τζεζάγιρ, μεταξύ 10:30 και 13:00, συνέντευξη τύπου και συζήτησης (πάνελ) . Ως ομιλητές στο πάνελ και στη συνέντευξη τύπου θα λάβουν μέρος οι καθηγητές Ενγκίν Ακαρλί, Σεφκέτ Παμούκ, Αϊντίν Ουγούρ, Ουγούρ Τάνγκελι και Μουράτ Μπελγκέ.

Η εκστρατεία απευθύνεται στην κοινή γνώμη και στους ενδιαφερόμενους θεσμούς με την έκκληση «η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει ως Μουσείο».