05 Μαΐου 2014

Γιατί οι ισλαμιστές-τρομοκράτες στη Νιγηρία απαγάγουν κορίτσια και ποια είναι η τύχη αυτών των παιδιών

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τους γονείς σε όλο τον κόσμο. Να έρθει η ημέρα που το παιδί τους δεν θα γυρίσει ποτέ από το σχολείο. Δεκάδες οικογένειες στη Νιγηρία ζουν αυτή τη φρικτή πραγματικότητα. Είναι οι οικογένειες των 230 μαθητριών οι οποίες απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ στις 16 Απριλίου.

Οι ένοπλοι άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης μπήκαν στον κοιτώνα τους σχολείου τους μέσα στη νύχτα και τις άρπαξαν. Από αυτά τα κορίτσια, που τα στοίβαξαν σε αυτοκίνητα, μόνο 43 κατάφεραν να δραπετεύσουν. Εκτοτε, οι γονείς τους ζουν μέσα στην αγωνία και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που έχει πλέον αποθρασυνθεί.

Στην τοπική διάλεκτο, το όνομα της οργάνωσης μεταφράζεται ως «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία». Η Μπόκο Χαράμ αντιτίθεται ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των γυναικών. Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή της Σαρία, πρέπει να μένουν στο σπίτι για να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και όχι να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση σε κάποια αίθουσα διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχει επανειλημμένα κάνει δολοφονικές επιθέσεις σε σχολεία.

Το κύμα των απαγωγών ξεκίνησε το Μάιο του 2013, όπως αναφέρει το CNN στο σχετικό αφιέρωμα, όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, ανακοίνωσε με ένα βίντεο ότι ξεκινά η σχετική καμπάνια. Οι απαγωγές ήταν τα αντίποινα που επέβαλε η τρομοκρατική ομάδα για τις αρπαγές των συζύγων και παιδιών μελών της ομάδας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας, όπως είπε. Τα θύματα των απαγωγών- όπως απειλούσε ο τρομοκράτης- θα ξεκινούσαν μία νέα ζωή ως «σκλάβες».

Από τότε έχουν ακολουθήσει πολλές τέτοιες επιθέσεις. Μόνο μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2014 η Μπόκο Χαράμ άρπαξε τουλάχιστον 25 κορίτσια και γυναίκες, σύμφωνα με το Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα μέλη της ομάδας κινούνται συνεχώς, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό. Συχνά αφήνουν πίσω τις συζύγους τους, για να κρυφτούν στα  δάση. Ετσι, κάποια από τα κορίτσια που απαγάγουν ουσιαστικά τις αντικαθιστούν, καθώς τις αναγκάζουν να κάνουν δουλειές και να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους τρομοκράτες.

Πέρα από τις απαγωγές, η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση έχει κάνει και δεκάδες αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία. Το Φεβρουάριο μόνο, σκοτώθηκαν 29 μαθητές έπειτα από εισβολή σε ένα κολέγιο. Οσο για την τύχη των κοριτσιών που πέφτουν θύμα απαγωγής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σωθούν. Τα 230 που άρπαξαν στο πιο πρόσφατο χτύπημα απήχθησαν από περιοχή που δεν έχει έλεγχο η κυβέρνηση. Είναι άγνωστο το πού βρίσκονται, ενώ με δεδομένο πως το σημείο είναι κοντά στο Καμερούν, υπάρχουν φόβοι ότι τα μέλη της ομάδας και οι κρατούμενές τους έχουν ήδη περάσει τα σύνορα.

Ακόμη κι αν εντοπιστεί το σημείο που τις έχουν φυλακίσει όμως, θα είναι δύσκολη μία επέμβαση δίχως οι αρχές να ρισκάρουν τον τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο των κοριτσιών.