16 Μαΐου 2014

ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ; Υπερ της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική ο Τόλης

Αντιγράφω από συνέντευξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στοnews247.gr:

Έχετε ταχθεί υπέρ των επενδύσεων, άρα και των εξορύξεων στη Χαλκιδική, στις οποίες όμως οι κάτοικοι αντιδρούν. Ποια στάση θα κρατήσετε, εάν εκλεγείτε ξανά;

Θα είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας.
Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων γιατί μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας και το νέο εισόδημα στην Κεντρική Μακεδονία. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Με απλά λόγια και χωρίς ψιλά γράμματα, σας απαντώ ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον. Δεν θα συνηγορήσουμε ποτέ στο να πληγούν οι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας μας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο που έχει την αποκλειστική ευθύνη, να ξεκαθαρίσει επιτέλους, την κατάσταση και να ενημερώσει επίσημα όλους τους φορείς και τους πολίτες.

Λίγο αλλοπρόσαλλη βέβαια η θέση του αφού αρχικά λέει ότι
«η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα»
και μετά λέει
Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο που έχει την αποκλειστική ευθύνη, να ξεκαθαρίσει επιτέλους, την κατάσταση και να ενημερώσει επίσημα όλους τους φορείς και τους πολίτες.