19 Μαΐου 2014

Στον Πειραιά το πολιτικό σύστημα υπέστη μεγάλη ήττα... μεγαλύτερη κι απ'τη Χρυσή Αυγή

Αν βγει δήμαρχος ο Μώραλης θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τελική επικράτηση της διαπλοκής, της νύχτας, των επιχειρηματικών συμφερόντων και των φίλων τους πολιτικών που κρύβονται πίσω από αυτούς.
Θέλετε να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους; Τότε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χρωματισμού, υπέστη δεινή ήττα. Και η ήττα αυτή έχει όνομα. Δήμος Πειραιά. Δεν είναι ο μεγαλύτερος δήμος στην Ελλάδα, ούτε είναι σίγουρο ότι το ψηφοδέλτιο του Γ. Μώραλη θα είναι πρώτο και την επόμενη Κυριακή. Όμως, το υψηλό ποσοστό που παίρνει το κόμμα της συμμαχίας των επιχειρηματιών, παλαιών και νέων, θα πρέπει να προκαλέσει μεγαλύτερο σοκ απ’ ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής.

Το έχουμε ξαναγράψει. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που γεννήθηκε μόλις πριν από δύο μήνες, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον Ολυμπιακό και που ποδοσφαιροποιεί την πολιτική ζωή. Είναι μια κίνηση που έχει στις τάξεις του τον Β. Μαρινάκη και την οικογένεια Κόκκαλη. Που έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ελέγχει μέσα ενημέρωσης. Μεγάλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, sites και blogs, ραδιόφωνα και δημοσιογράφους. Που πλήρωσε μεγάλα ποσά για να κάνει προεκλογικές φιέστες ή για να μοιράζει τρόφιμα τυλιγμένα με ψηφοδέλτια. Που απειλεί, εκβιάζει ή υπόσχεται ανάλογα με το που απευθύνεται.

Πραγματικά δεν ξέρουμε αν ο υπάλληλος του κ. Μαρινάκη θα βγει δήμαρχος, αλλά το ποσοστό του, πάνω από 30%, αποτελεί παρακαταθήκη για όσους «έστησαν» αυτό το πολιτικό μόρφωμα. Πιστεύαμε ότι ο ελληνικός λαός, και ειδικότερα ο πειραϊκός λαός θα αποδοκίμαζε τέτοιου είδους επιλογές οι οποίες κρύβουν πολύ περισσότερα απ’ ότι θέλουν να δείξουν στον κόσμο. Φαίνεται, όμως, ότι η οργή για το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα επικράτησε της λογικής. Διότι αν ο κόσμος πιστεύει ότι η αντικατάσταση του μεταπολιτευτικού συστήματος, του αποτυχημένου μοντέλου εξουσίας, θα αντικατασταθεί με κόμματα επιχειρηματιών και εθνικών προμηθευτών, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν το μόρφωμα Μαρινάκη ως τον Μπερλουσκονισμό της Ελλάδας και μπορεί να είναι κι έτσι. Θα φανεί άλλωστε όταν ο εφοπλιστής κάνει την κίνησή του και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με «μπροστινούς» ή με τον ίδιο. Προς το παρόν στον Πειραιά επικράτησε η λογική του συνδυασμού – ομάδας. Του Ολυμπιακού που είναι θρησκεία και που η Θύρα 7 κάνει κουμάντο στο λιμάνι. Άλλωστε παλαιότερα η εκλογή του Π. Φασούλα στη δημαρχία αλλά και του απίθανου Ανατολάκη που δεν ήξερε ούτε να μιλάει, δείχνει την δύναμη του Ολυμπιακού. Μόνο που σήμερα έχουμε τον Ολυμπιακό μαζί με τους επιχειρηματίες.

Αλλά ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι ότι δείχνει να επικρατεί το πνεύμα μιας τσαμπουκαλίδικης νοοτροπίας που με τον … παρά μπορεί να φοβίσει ή να εκμαυλίσει συνειδήσεις. Κάποιοι θα πρέπει να αφυπνιστούν πριν είναι πολύ αργά για όλη την Ελλάδα. Και κυρίως συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες που αγκαλιάζονται με τη διαπλοκή μόνο και μόνο για να διασωθούν πολιτικά. Ας θυμηθούμε ποιοι αγκάλιασαν τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Μώραλη. Ποιοι μεγαλόσχημοι τον στήριξαν ανοικτά και φανερά. Και ποιοι υποτιθέμενοι αντίπαλοι πολιτικά, όπως η κ. Δούρου, που έσπευσαν να κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Η περίπτωση του Πειραιά είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι ζήτημα που θα κρίνει την τιμή και την υπόληψη του λιμανιού. Δεν έχει σημασία αν ο Β. Μιχαλολιάκος είναι καλός ή κακός δήμαρχος. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει ο κόσμος να επιλέξει το χείριστο, και για τον Πειραιά και για την Ελλάδα. Αν βγει δήμαρχος ο Μώραλης απλά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τελική επικράτηση της διαπλοκής, της νύχτας, των επιχειρηματικών συμφερόντων και των φίλων τους πολιτικών που κρύβονται πίσω από αυτούς.

http://www.antinews.gr/POLITIKE/ston-peiraia-to-politiko-sustima-upesti-megali-itta/