09 Μαΐου 2014

Ατμόσφαιρα από μνημόσυνο ο καφές που κέρασε ο Μπένυ: Η πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές στοιχειώνει το κόμμα [εικόνες]

Στο εντευκτήριο της Βουλής κατέβασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να τους παρηγορήσει, αφού επικρατεί βαρύ κλίμα ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που προηγήθηκε ο κ.Βενιζέλος είπε πως στις εκλογές δεν κρίνεται μόνο η σταθερότητα της κυβέρνησης, κρίνονται η σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.
«Η παραμονή μας στην κυβέρνηση εξαρτάται από τη βούληση του λαού»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξαναμίλησε για το δίλημμα των ποσοστών της «Ελιάς» στις Ευρωεκλογές, ενώ ανέβασε τους τόνους. Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις περί εκβιασμού των ψηφοφόρων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ εκβιαστική», ενώ έκανε λόγο και για «τζάμπα μάγκες σε πολλές εκδοχές».

«Έχει πολύ μεγάλη αξία η σταθερότητα της κυβέρνησης ως θεμελιώδης προϋπόθεση της σταθερότητας της οικονομίας, του σεβασμού των θυσιών και των επιτευγμάτων του λαού και της σταθερότητας της χώρας» τόνισε, ζητώντας τη συστράτευση όλων μέσα στο κόμμα και καλώντας σε «διάταξη μάχης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους είπε «σας εκτιμώ και σας αγαπώ» και στη συνέχεια έστειλε σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Διέψευσε, ωστόσο, όσους υποστήριξαν ότι θα αποσύρει τους υπουργούς από το κυβερνητικό σχήμα εάν η Ελιά καταψηφιστεί στις εκλογές.

«Δεν είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή του κ. Σαμαρά και εμείς είμαστε συνεργάτες ή φίλοι της. Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς εφαρμόζουμε μία στρατηγική στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων οι άλλοι με καθυστέρηση. Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, μιλώντας ανοιχτά στον ψηφοφόρο για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών εθνικών δυνάμεων» υπογράμμισε.

«Το δίλημμα που θέτουμε είναι η περιγραφή της πραγματικότητας» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έθεσε και ούτε θέτει θέμα για το ποσοστό που λάβει η Ελιά στις ευρωεκλογές. «Μίλησα για το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων των εκλογικών διαδικασιών -δημοτικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών- για τη γενική αίσθηση, για το αν η κυβέρνηση θα βγει με αντοχή και δύναμη ή αν η χώρα θα περιπέσει σε μία αμφισβήτηση» σημείωσε.

«Θα πάμε σε εκλογές»
Απαντώντας σε σενάρια που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που η Ελιά βυθιστεί στις ευρωεκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε:

«Ποτέ δεν μίλησα για βουλευτικές εκλογές. Ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Ποτέ δεν μίλησα για απόσυρση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Ας είμαστε ειλικρινείς διότι αυτό κυριαρχεί στις σκέψεις όλων μας. Εθεσα βέβαια ένα δίλημμα: Εθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι, αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες ημέρες. Λένε κάποιοι ότι έθεσα δίλημμα εκβιαστικό. Τι είναι εκβιαστικό; Η περιγραφή της κατάστασης; Η αλήθεια; 'Επρεπε να πούμε την αλήθεια για να βρεθούμε στο επίκεντρο του προβληματισμού και της επικαιρότητας.

Δεν τολμούν να πουν ότι τίθεται ζήτημα σταθερότητα της κυβέρνησης. Και τι σημαίνει σταθερότητα της κυβέρνησης; Σημαίνει σταθερότητα της οικονομίας και σταθερότητα της χώρας».

Από το εντευκτήριο της Βουλής, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας: