21 Μαΐου 2014

«Εμφύλιος» στην Ολυμπιακή Επιτροπή ελέω Μώραλη

Άνω κάτω έχει γίνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με αφορμή την εκδήλωση της ΕΘΝΟΑ την περασμένη Τετάρτη στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος και Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλαν προσπάθειες μετατροπής της σε προεκλογική εκδήλωση υπέρ του συνδυασμού του Γιάννη Μώραλη.

Το μέλος της ΕΟΕ αλλά και πρόεδρος της επιτροπής «Ευ Αγωνίζεσθαι» γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Χατζημιχάλης ζητά παρέμβαση της Ολομέλειας και του προέδρου της ΕΟΤ Σπύρου καπράλου προκειμένου να δοθούν διευκρινήσεις μετά τις καταγγελίες ενώ αφήνει σαφείς αιχμές και για την νόμιμη λειτουργία της ΕΘΝΟΑ πρόεδρος της οποίας είναι o Ισίδωρος Κούβελος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ την Τρίτη 3 Ιουνίου.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Χατζημιχάλης αναφέρει:


Ο αναπληρωτής Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευ Αγωνίζεσθαι της Ε.Ο.Ε. κ. Δημήτρης Χατζημιχάλης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. κ. Σπύρο Καπράλο ζητά να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ε.Ο.Ε. το θέμα «Λειτουργία και δράσεις Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.) και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.)», προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα των Ακαδημιών αυτών, μετά τις καταγγελίες τόσο του υποψήφιου Δημάρχου Πειραιά κ. Θοδωρή Δρίτσα όσο και του νυν Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, αλλά και τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες δασκάλων και γονέων.


Καταγγελίες που αναφέρουν ότι στη διάρκεια της 13ης Αθλητικής Ημερίδας «Ευ Αγωνίζεσθαι» της ΕΘΝ.Ο.Α, που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στον Πειραιά, και έλαβαν μέρος σε αυτή περί τους 7.000 μαθητές, μοιράστηκαν καπελάκια με προεκλογικά συνθήματα και οι μαθητές καθοδηγήθηκαν να φωνάξουν ρυθμικά «Πειραιάς Νικητής» (δηλ. το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του επίσης υποψηφίου για το Δήμο του Πειραιά συνδυασμού του κ. Γιάννη Μώραλη). Επίσης, υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι τα παιδιά δεν ήρθαν τελικά σε επαφή με τα Ολυμπιακά αθλήματα και ότι δεν είδαν από κοντά τους αθλητές - είδωλά τους, που θα τους παρουσίαζαν τα αθλήματα αυτά, όπως είχε εξαγγελθεί.


Το θέμα έλαβε εκτεταμένη κάλυψη τόσο στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. όσο και στο διαδίκτυο -σε συνέχεια και των σχετικών ανακοινώσεων και καταγγελιών- ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «Μαυρογιαλούρους» και για «παλαιοκομματισμό».

Ο κ. Χατζημιχάλης επισημαίνει ότι εφόσον οι πιο πάνω καταγγελίες σχετικά με τη 13η Αθλητική Ημερίδα της ΕΘΝ.Ο.Α. είναι βάσιμες, η εκδήλωση αυτή της ΕΘΝ.Ο.Α. στο Στάδιο Καραϊσκάκη εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό Κίνημα, αφού εμφανίζεται η ΕΘΝ.Ο.Α (και κατ’ επέκταση η Ε.Ο.Ε.) να εμπλέκεται σε κομματικές και προεκλογικές αντιπαραθέσεις, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τις αρχές του Ευ Αγωνίζεσθαι.


Και ναι μεν η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΕΘΝ.Ο.Α., η οποία είναι ίδιο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, και όχι από την Ε.Ο.Ε., πλην όμως επειδή οι καταγγελίες και διαμαρτυρίες αυτές είναι προφανές ότι δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και για την ίδια την Ε.Ο.Ε., είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν και να συζητηθούν διεξοδικά στην Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. τα θέματα της λειτουργίας της ΕΘΝ.Ο.Α. και της Δ.Ο.Α., για την πιστή τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας.


Ήδη μάλιστα με προηγούμενες επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε., ο κ. Χατζημιχάλης είχε θέσει ερωτήματα για σειρά θεμάτων που αφορούν στη Δ.Ο.Α. και την ΕΘΝ.Ο.Α., όπως -ενδεικτικά- αν έχουν καταρτιστεί οι προβλε­πόμενοι από το νόμο ετήσιοι προϋπολογισμοί, ετήσιες εκθέσεις και ισολογισμοί, και αν έχει διενεργηθεί στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας του έργου των οργάνων διοίκησης εκάστης Ακαδημίας, αν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος οικονομικής διαχείρισης καθώς και ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη του προσωπικού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να λάβει τις δέουσες απαντήσεις και στοιχεία σε σχέση με τα ερωτήματα αυτά.


Ο κ. Χατζημιχάλης, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία της Ε.Ο.Ε. με τις Ακαδημίες και ενδελεχέστερη εποπτεία αυτών, πράγμα το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι βεβαίως που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία των ως άνω Ακαδημιών, οι οποίες έχουν ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσουν, και τόνιζε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να τηρεί η Ε.Ο.Ε. και όλα τα όργανά της τη νομιμότητα, δεδομένου ότι ευθύνες, ποινικές και άλλες -ακόμα και για παράβαση καθήκοντος- μπορούν να ανακύψουν όχι μόνο δι’ ενεργείας αλλά και δια παραλείψεως, και ως εκ τούτου πρέπει η ΕΟΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην τήρηση όλων των κείμενων διατάξεων.


Δημήτρης Χατζημιχάλης
Δικηγόρος

Αν. Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Ε.


www.antinews.gr/ANTISPORTS/emfulios-stin-olumpiaki-epitropi-eleo-morali