16 Μαΐου 2014

Ο Στρός Καν αποκαλύπτει το έγκλημα Γιωργάκη: Ντομινίκ νομίζω ότι πρέπει να τους φορμάρω ένα μνημόνιο

[Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν τα ορφανά του ΓΑΠ, το έγκλημά του ΓΑΠ είναι ότι καθυστέρησε επίτηδες την λήψη μέτρων . Επί 6 μήνες κορόϊδευε τους Ευρωπαίους και αγνοούσε τον Σαμαρά που ζητούσε μέτρα... αντ' αυτού κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι παρά την τραγική οικονομική κατάσταση έδωσε από δανεικά, το επίδομα που έδωσε μέσω ΟΑΕΔ τα Χριστούγεννα του 2009! Αλλιώς η προσαρμογή θα ήταν πιο ομαλή και όχι τόσο βίαια... βέβαια για να τα λέμε όλα είναι βάσιμες οι αμφιβολίες κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα ήταν ώριμος να δεχθεί μικρή έστω αναπροσαρμογή στη ζωή του αφού το ΠΑΣΟΚεπί 40 χρόνια τους φούσκωνε τα μυαλά]

Καρφώνει τον πρώην πρωθυπουργό ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ

​Δεν τελειώνουν οι αποκαλύψεις με τις παρασκηνιακές συζητήσεις για την ελληνική κρίση και τα σενάρια Grexit. Ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν έρχεται να ταράξει εκ νέου τα νερά.

Σε συνέντευξη του στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ,  ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει ότι από το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Αποκαλύπτει μάλιστα τον χαρακτηριστικό διάλογο που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό:

Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ

Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας

Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;

Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω

Ο Στρος Καν παραδέχεται, μάλιστα ότι έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Όπως είπε και σε προεκλογική εκπομπή σε γαλλικό κανάλι υπήρξε καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.

«Σφάλαμε ελαφρώς… Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί-αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια εντελώς αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα», εξομολογείται ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος Καν είπε ότι έκαναν «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση», καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει "κούρεμα" του χρέους.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη σύσκεψη των Καννών ο κ.Μπαρουέν επιβεβαιώνει τα δημοσίευμα των FT σχετικά με τις πιέσεις Μέρκελ-Σαρκοζί στον Παπανδρέου.

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, που αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως και η Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι, γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρειάστηκε όπως είπε η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.

Την Πέμπτη πάντως, το γερμανικό υπ. Οικονομικών σε αντίθεση με όσα έγραψαν οι Financial Times, διέψευσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.