28 Μαΐου 2014

Οι στιγμές του Μουντιάλ που γίνονται ρεκόρ: Παράξενες πρωτιές και «στοιχειωμένοι» άθλοι

Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκτός από πρόκληση για τις ομάδες να πιάσουν κορυφή, τους ποδοσφαιριστές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να ξεσηκώσουν το κοινό στις κερκίδες, αλλά και τους προπονητές να καθοδηγήσουν τους παίκτες με μαεστρία, είναι... στιγμές.
Στιγμές που μπορεί να γίνουν -θετικά ή αρνητικά- ρεκόρ. Ρεκόρ που, όχι μόνο χαρίζουν νίκες και, ενδεχομένως, δίνουν τίτλους, αλλά είναι ικανά ν'αλλάξουν τις σελίδες της εγκυκλοπαίδειας του ποδοσφαίρου.

Εθνική Ελλάδος
Η Εθνική ομάδα είναι, μαζί με το Εκουαδόρ, οι μόνες που έχουν δεχτεί τέρμα σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια στα Παγκόσμια Κύπελλα. Αν αυτό -ας ελπίσουμε όχι- συμβεί και στο ματς με την Κολομβία (14/6) τότε η Ελλάδα θα μείνει ολομόναχη και πρώτη στη σχετική λίστα για τουλάχιστον μια ημέρα, μιας και το Εκουαδόρ αγωνίζεται με την Ελβετία στις 15/6.


Ισπανία

Οι «φούριας ρόχας» έχουν την ευκαιρία, αλλά και τις δυνατότητες, να κατακτήσουν το Μουντιάλ και να γίνουν μόλις η τρίτη ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μετά τις Ιταλία (1934,1938) και Βραζιλία (1958, 1962).


Βιθέντε Ντελ Μπόσκε

Είναι ήδη καταξιωμένος. Ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία να μπει στο πάνθεον του παγκόσμιου ποδοσφαίρου,αφού αν καταφέρει να δώσει το τρόπαιο στην Ισπανία, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Βιτόριο Πότσο, ο οποίος είχε οδηγήσει την «σκουάτρα ατζούρα» σε δύο σερί τίτλους, το 1934 στα γήπεδα της Ιταλίας και τέσσερα χρόνια αργότερα στην Γαλλία.

Γερμανία
Ξεχωριστή σημασία θα έχει για την εθνική Γερμανίας η αναμέτρηση με την Πορτογαλία στις 16/6 στην Μπαΐα. Και αυτό διότι θα είναι το 100ό της παιχνίδι στα Παγκόσμια Κύπελλα και θα είναι η πρώτη ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Μίροσλαβ Κλόζε
Ο Γερμανός επιθετικός της Λάτσιο έχει σημειώσει 14 τέρματα, στα τρία Παγκόσμια Κύπελλα που έχει πάρει μέρος, και τώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να πετύχει άλλο ένα και να πιάσει στην κορυφή τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει 15 γκολ.

Βραζιλία και Λουίς Φελίπε Σκολάρι
Ο τεχνικός της «σελεσάο» θέλει -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- να σπάσει το ρεκόρ που δημιούργησε εκείνος, μαζί με Ριβάλντο, Ρονάλντο και την υπόλοιπη παρέα, το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας- Νοτίου Κορέας. Τότε είχαν κατακτήσει το τρόπαιο με επτά συνεχόμενες νίκες και κατέρριψαν το επίτευγμα της Βραζιλίας του 1970, όταν τότε η «ομάδα των θαυμάτων» είχε κάνει έξι σερί νίκες κατακτώντας τον τίτλο. Κάτι ανάλογο έχει πετύχει και η Ουρουγουάη (1930) και Ιταλία (1938) με λιγότερες ομάδες και κατά συνέπεια λιγότερους αγώνες.


Εκτός αυτού, ωστόσο, αν πάρει το τρόπαιο θα μπει στο γκρουπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει τον τίτλο όντας διοργανώτριες: Ουρουγουάη (1930), Ιταλία (1934), Αγγλία (1966), Γερμανία (ως δυτική τότε 1974), Αργεντινή (1978) και Γαλλία (1998).

Ρεκόρ που είναι, σχεδόν, αδύνατο να... σπάσουν
Τα περισσότερα τέρματα (27) σε ένα Μουντιάλ τα έχει πετύχει η Ουγγαρία το 1954 στα γήπεδα της Ελβετίας. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως από το 1994 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής, υπάρχει συνεχώς μείωση του μέσου όρου των γκολ που σημειώνονταισε κάθε διοργάνωση (το 1998 σημειώθηκαν τα περισσότερα σε Μουντιάλ (171) αλλά οι ομάδες ήταν 32).

Τα λιγότερα γκολ σε μία διοργάνωση, στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, τα έχει δεχτεί η Ελβετία (0) στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Αλλά κατάφερε, με μηδέν παθητικό να μην πάρει την κούπα, αφού αποκλείστηκε από την Ουκρανία στη φάση των «16» στη διαδικασία των πέναλτι.

Επιμέλεια: Μάνος Τζομάκας

http://www.coppa.gr/news/4431/stigmes-poy-ginontairekor#ixzz330deVFGO