19 Μαΐου 2014

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ χαλαρώστε! Οι εκλογές στη μισή Ελλάδα τέλειωσαν για εσάς και δεν χρειάζεται να τρέχετε την άλλη Κυριακή

Με ανάμεικτα συναισθήματα και προβληματισμό για αρκετές επιλογές προσέρχεται στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχικός ενθουσιασμός από την καλή επίδοση του διδύμου Δούρου-Σακελλαρίδη, υποχώρησε όσο έρχονταν τα πραγματικά αποτελέσματα.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το παρών σε Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Ιόνιο και Πελοπόννησο. Στην Ήπειρο, ο υποψήφιος της ΝΔ έχαε οριακά την εκλογή από τον α' γύρο, στην Πελοπόννησο το ποσοστό Βουδούρη είναι χαμηλό, όπως και στην Στερεά Ελλάδα.

Κακές ήταν οι επιδόσεις στην περιφέρεια της Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει σημαντική εκλογική δύναμη στις εκλογές του 2012. Ο Μ.Κριτσωτάκης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, με ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων να στρέφεται στον Στ.Αρναουτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε ένα ποσοστό άνω του 40%.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο κατακερματισμός δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου εν όψει ευρωεκλογών, δεδομένου ότι η απουσία υποψηφίου από τον δεύτερο γύρο σε μία νευραλγικής σημασίας περιφέρεια, ενδέχεται να επιδράσει καταλυτικά στην συμμετοχή και εν τέλει στην εκλογική δύναμη που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο αρχικά επιλεγείς και εν συνεχεία αποπεμφθείς Θ.Καρυπίδης κατόρθωσε να μπει με ικανοποιητικό ποσοστό της τάξεως του 25% στον β' γύρο.

Στο Βόρειο Αιγαίο η Αγλαΐα Κυρίτση -δημοσιογράφος της ΕΡΤ- δεν κατάφερε να περάσει στον β' γύρο, όπως και ο Μπενέτος Σπύρου στο Νότιο Αιγαίο.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας δεν υπάρχει υποψήφιος του κόμματος την επόμενη Κυριακή. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει ήδη ο φόβος της ενδεχόμενης αποχής.

Το βάρος μοιραία θα πέσει στην διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής και του δήμου της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για τις πολυπληθέστερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας και σε περίπτωση μίας μεγάλης συσπείρωσης, ενδεχομένως να σώσουν την παρτίδα των ευρωεκλογών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δήλωσή του το στίγμα της επόμενης Κυριακής: «Θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο. Στις 25 Μαΐου η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο».

Πηγή: news.in.gr