09 Μαΐου 2014

Έλληνας πρόξενος: «Δεν έχουν δεχθεί επίθεση οι Έλληνες της Μαριούπολης»-Αναβολή δημοψηφίσματος στο Χάρκοβο

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας καθώς από το κέντρο της πόλης ακούγονται πυρά αλλά και ισχυρές εκρήξεις.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο πρόξενος της χώρας μας στη Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου, περιέγραψε την πρωινή επίθεση λέγοντας:

"Έγινε μια επίθεση με τεθωρακισμένα, χτύπησαν στο ψαχνό, χύθηκε πάρα πολύ αίμα έχουμε πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς, κάποιοι μιλάνε για 20, κάποιοι μιλάνε για παραπάνω. Στα νοσοκομεία υπάρχει πάρα πολύ κόσμος".

Ο ίδιος τόνισε πως μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του προσωπικού της ελληνικής αποστολής από το προξενείο και η μετακίνησή του σε σημεία μακρυά από το κέντρο της πόλης καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται η διπλωματική μας υπηρεσία βρίσκεται εντός της ζώνης επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπανδρέου που υπογράμμισε πως οι 'Έλληνες της περιοχής δεν κινδυνεύουν και διατηρούν την ψυχραιμία τους περιέγραψε και τα όσα ακούγονταν την ώρα που μιλούσε στο κεντρικό δελτίο λέγοντας:

"Πριν από λίγο ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στην πόλη. Δεν ξέρουμε τι είναι γιατί για λόγους ασφαλείας δεν είμαστε κοντά στο κέντρο, ούτε κοντά στο προξενείο, ούτε στην προξενική κατοικία γιατί είναι επικίνδυνα. Τώρα ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη. Αργότερα θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη".

Το πρωί τμήματα της Εθνοφρουράς και του στρατού έκαναν έφοδο σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης καθώς οι άνδρες του σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν τις εντολές του Κιέβου και να στραφούν κατά των πολιτών.

Το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους πηδούσαν από τα παράθυρα για να γλυτώσουν, θυμίζοντας εικόνες από το μέγαρο των συνδικάτων στην Οδησσό. Την ίδια στιγμή πολίτες έβαζαν τα σώματά τους μπροστά στα 15 τεθωρακισμένα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης αχρηστεύοντας ένα από αυτά.

Πάντως παρά το αιματοκύλισμα οι ηγέτες των ρωσόφωνων δηλώνουν αποφασισμένοι για το δημοψήφισμα της Κυριακής με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από τη Ουκρανία.

Αναβολή δημοψηφίσματος στο Χάρκοβο. Κανονικά σε Ντόνετσκ και Λούχανσκ

Την απόφαση να αναβάλλουν το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου πήραν οι ρώσοι αυτονομιστές στο Χάρκοβο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Αντίθετα, σε Ντόνετσκ και Λούχανσκ τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους θα γίνουν κανονικά, παρά την αντίθετη έκκληση από τον Πούτιν.

Πάντως, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά, την ώρα που η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τη Μαριούπολη είναι άκρως ανησυχητικές και η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου.