06 Μαΐου 2014

Τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ των λαϊκών μπλόκαραν το νομοσχέδιο και πέτυχαν να πάρει πίσω ο Χατζηδάκης την κλήρωση

Τα λαμόγια που ελέγχουν τις λαϊκές αγορές και στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να μοιράζουν τις θέσεις όπως γουστάρουν και σε όποιους τους τα χώνουν περισσότερο...

Μίνι κυβερνητική κρίση φαίνεται πως προκάλεσε η ξαφνική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να «μπλοκάρει», κυριολεκτικά στο παρά πέντε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

Μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και οδήγησε στην αναβολή της ψηφοφορίας, ακολούθησαν πυρετώδεις συσκέψεις με βουλευτές ΝΔ -ΠΑΣΟΚ να ασκούν πιέσεις στον υπουργό Ανάπτυξης για να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις.

Αρχικά, ο Κωστής Χατζαδάκης τόνιζε ότι δεν μπορεί να τις αποσύρει, καθώς αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, ωστόσο, λίγο μετά τις 11 και μισή το βράδυ ανακοίνωσε ότι βγάζει από το νομοσχέδιο τις διατάξεις για την κλήρωση θέσεων, εναρμονιζόμενος με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Διαχωρισμός παραγωγών-εμπόρων μετά από 3 μήνες με υπουργική απόφαση και με κριτήρια – κληρώσεις μόνο για τις νέες άδειες

Συγκεκριμένα, μετά από ένα έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων και υπό την απειλή να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο από το ΠαΣοΚ, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και εμπόρων και ο καθορισμός των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνει εντός τριών μηνών και όχι τώρα, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο, μετά από διαβούλευση και συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με υπουργική απόφαση, ενώ όσον αφορά την κλήρωση των θέσεων θα γίνει μόνον για τις νέες άδειες σε κενούμενες θέσεις ή για την προσθήκη νέων αδειών και όχι για τις υφιστάμενες.

Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη ρύθμιση προβλεπόταν εφ’ άπαξ κλήρωση στις αρχές του 2015 για όλους και ακολούθως το σύστημα της κυκλικότητας κάθε χρόνο με μετάθεση κατά μια θέση. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, «προσωπικά ως βουλευτής θα προτιμούσα την προηγούμενη ρύθμιση, όμως δεν έχω την δυνατότητα να επιβάλλω την προσωπική μου θέση». Και σημείωσε «ότι έγινε συζήτηση, τα κόμματα τοποθετήθηκαν και η κυβέρνηση ακούει και υιοθετεί αυτό που μπορεί να είναι λειτουργικό». «Τα πράγματα είναι σαφή. Είναι ένα βήμα μπροστά για την εξυγίανση του τομέα αυτού», πρόσθεσε.

Εξηγώντας τις νέες αλλαγές ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι με τη ρύθμιση διατηρείται αυτό που υπήρχε, δηλαδή το σύστημα δυο διακριτών τμημάτων στις αγορές. «Εκεί που γίνεται επέμβαση είναι ως προς τα κριτήρια παραμονής των θέσεων. Μιλούσε για κλήρωση και τώρα μιλάει για υπουργική απόφαση που θα στηρίζεται σε κάποια κριτήρια», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι για τις νέες και κενούμενες θέσεις θα ισχύει η κλήρωση. «Δεν θέλω να κρυφτώ. Λάβαμε υπόψη τη συζήτηση που μεσολάβησε και τις θέσεις που εκφράστηκαν», υπογράμμισε.

Το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαίου θα διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων υπήρξε μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ ώστε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα των λαϊκών αγορών. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Βλάχου και των κκ. Π. Κουκουλόπουλου, Μ. Κασσή και Π. Ρήγα από το ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΠαΣοΚ ο κ. Χατζηδάκης φέρεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την θέση που διατύπωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος κ. Κασσής για το καθεστώς των κληρώσεων των θέσεων παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές (το ΠαΣοΚ ζητάει να γίνονται μόνο για τις αδιάθετες θέσεις και όχι για το σύνολο, όπως προέβλεπε η διάταξη του νομοσχεδίου με εφ’ άπαξ κλήρωση στις αρχές του 2015 και κατόπιν κυκλικότητα κατ’ έτος με μετάθεση κατά μια θέση).

 Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «θα φέρουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις σε σχέση με το καθεστώς της κλήρωσης βάσει κανόνων διαφάνειας και όσων έχουν ακουστεί μέσα στην αίθουσα». Όσον αφορά την διαφωνία του ΠαΣοΚ σχετικά με τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις υπαίθριες αγορές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται έτοιμος να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση η οποία παραπέμπεται μετά από διαβούλευση και συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τρεις μήνες μετά με υπουργική απόφαση.  

Τετ α τετ πρωθυπουργού -αντιπροέδρου εν μέσω τριγμών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και να υπάρξει μια νέα χάραξη κυβερνητικής πολιτικής εν μέσω προεκλογικής περιόδου και υπό τη σκιά του Eurogroup.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και την τελευταία ενδοκυβερνητική κόντρα, ενώ, σίγουρα οι αλλαγές που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να αμβλύνουν αρκετά τις διαφορές.

Το «όχι» της Χαριλάου Τρικούπη σίγουρα προκάλεσε κάποιους τριγμούς, ενώ, η κίνηση αυτή της του ΠΑΣΟΚ ήρθε τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερτονίζει τη σημασία των επερχόμενων εκλογώ για την κυβερνητική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δηλώσει ότι το ποσοστό της Ελιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα αποτελέσει βαρόμετρο για την μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης αφήνοντας, παράλληλα, ορθάνοιχτα το ενδεχόμενο το κόμμα του να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα για την Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το στοίχημα των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο.

Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «Η Δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε «τσόντα» ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν' αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά».