20 Μαΐου 2014

Νέα Ερυθραία: Επίθεση με στόχο ακίνητο του Σμπώκου ή ατύχημα;

Κρατήρας, που παραπέμπει σε μηχανισμό, βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης - Η έκρηξη, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, ισοπέδωσε το εστιατόριο «La Scala»

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της ισχυρής έκρηξης στη Νέα Ερυθραία. Στην Ελληνική Αστυνομία ερευνούν το ενδεχόμενο η έκρηξη στο εστιατόριο «La Scala» της Νέας Ερυθραίας να ήταν επίθεση με στόχο τον προφυλακισμένο για τα σκάνδαλα με τους αμυντικούς εξοπλισμούς Γιάννη Σμπώκο και όχι ατύχημα. 
Αρχικώς η ΕΛΑΣ θεώρησε ότι η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη καταστρέφοντας ολοσχερώς το εστιατόριο που στεγαζόταν στο ισόγειο του κτιρίου ήταν ατύχημα έπειτα από διαρροή προπανίου. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι λόγω της έκρηξης στο χώρο του εστιατορίου έχει δημιουργηθεί κρατήρας, κάτι που παραπέμπει σε εκρηκτικό μηχανισμό. Την έρευνα αρχικώς είχε αναλάβει η Πυροσβεστική. Πλέον στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΕΛΑΣ, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν έχουν εντοπιστεί υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού. 

Σήμερα το πρωί και ενώ έκανε αυτοψία ειδικός πραγματογνώμων (τον οποίο είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία επειδή από την έρευνα του ανακριτικού τμήματος δεν είχε βρεθεί η αιτία της έκρηξης), καθώς απομακρύνονταν τα μπάζα από το κατεστραμμένο κατάστημα, εντοπίστηκε ένας κρατήρας, που παραπέμπει σε εκρηκτικό μηχανισμό. Ο κρατήρας, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι στον προθάλαμο του καταστήματος.

Μετά την εξέλιξη αυτήν, η υπόθεση ανατέθηκε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας, αλλά ερευνώνται όλες οι πιθανότητες, επειδή στον 1ο όροφο του κτιρίου διαμένει συγγενικό πρόσωπο του προφυλακισθέντος για το σκάνδαλο των εξοπλισμών, πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου, το σπίτι του οποίου, στην Κηφισιά, είχε γίνει στόχος βομβιστικής ενέργειας στις 17 Απριλίου 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είπε στους αστυνομικούς ότι δεχόταν απειλές από κυκλώματα εκβιαστών και «νονούς» της νύχτας. 

Το χρονικό

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Κύπρου 15 και Κολοκοτρώνη στη Νέα Ερυθραία και συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή. Η έκρηξη σημειώθηκε στο ισόγειο εστιατόριο «La Scala» και την αποθήκη του, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ακολούθησε. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε 15 σπίτια και καταστήματα, πέντε αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, που ήταν σταθμευμένα έξω από το εστιατόριο.