24 Μαΐου 2014

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες μετά τον ισχυρό σεισμό-Δεκάδες τραυματίες στην Τουρκία... πήδαγαν απ'τα παράθυρα

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:27 στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Από τον σεισμό, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη χώρα, τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα στη Λήμνο, ενώ έχουν προκληθεί μικρές υλικές ζημιές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στη γειτονική Τουρκία, όπου πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν.


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο εκτίμησε πως ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,3 Ρίχτερ, εντοπίζεται 20 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Η ισχυρή σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή, καθώς, ορίζεται στα 2 χλμ.


Οι σεισμολόγοι είναι σε επιφυλακή, ενώ παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι νιώθουν συνεχώς τη Γη κάτω από τα πόδια τους να κουνιέται, καθώς έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων δύο ισχυροί, 5,7 και 4,7 Ρίχτερ.


Τουρκία: Δεκάδες άτομα πήδηξαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν

Σε 266 τραυματίες ανήλθε ο αριθμός των τραυματιών στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι οι περισσότεροι τραυματίστηκαν εξαιτίας του πανικού που επικράτησε την ώρα του σεισμού. Στην Ίμβρο 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μάλιστα, κάποιοι πηδώντας από το μπαλκόνι. Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Ραιδεστού, Αλί Γιερλικάγια, δήλωσε στο δίκτυο CNN Turk ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου κι ενός που υπέστη καρδιακό επεισόδιο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Σε Σαμοθράκη και Λήμνο οι διοικητές Ενόπλων Δυνάμεων

Σε Σαμοθράκη και Λήμνο μεταβαίνουν διοικητές μειζόνων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονίσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων εφ' όσον απαιτηθεί.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας:

-Στη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης μαζί με τον Διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χρήστο Χαλκίδη και

-Στη Λήμνο μεταβαίνει ο υποδιοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Αναστάσιος Πάτμιος

Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν σε αιτήματα των αρμόδιων τοπικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο.


Σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο νοσοκομείο Λήμνου

Ο τομέας υγείας της περιοχής, ετέθη σε άμεση ετοιμότητα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου.



Φωτογραφίες: Eurokinissi, Limnosreport

Βίντεο: Lesvospost