26 Μαΐου 2014

Στην Ευρωβουλή ο Γερμανός Τεν Τεν που αποκαλεί τη Μέρκελ «χαζή» και «χοντρή»

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν είναι ο πρώτος Γερμανός κωμικός που θα θα διαβεί το κατώφλι του ευρωκοινοβουλίου

«Η Μέρκελ είναι χαζή», «Η Μέρκελ είναι χοντρή», «Όχι στην Ευρώπη, ναι στην Ευρώπη».

Τα τρία βασικά συνθήματα του γερμανικού σατιρικού κόμματος «Die Partei» έπιασαν τόπο, δίνοντας του το εισιτήριο για την ευρωβουλή.

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν, με κόμμωση που παραπέμπει στον παιδικό ήρωα Τεν Τεν, είναι ο πρώτος Γερμανός κωμικός που θα θα διαβεί το κατώφλι του ευρωκοινοβουλίου χάρη στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ.

Η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γερμανία επέτρεψε στο γερμανικό σατιρικό κόμμα «Die Partei» να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόλο που ο ηγέτης του προετοιμάζει ήδη την... αποχώρησή του.

Ο 49χρονος Μάρτιν, πρώην αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας «Titanic» είναι στην πατρίδα του ευρέως γνωστός από την συμμετοχή του στο «Heute Show», μία δημοφιλή εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF που σατιρίζει κάθε εβδομάδα την επικαιρότητα.

Το 2004 έδωσε «πνοή» στο σατιρικό κόμμα «Die Partei» (Το ακρωνύμιο σημαίνει «Κόμμα για την εργασία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων και τη λαϊκή πρωτοβουλία»). Αν και το κόμμα του στη πραγματικότητα δεν αγωνίζεται ούτε για καλύτερες εργασιακές συνθήκες αλλά ούτε και για την προστασία των ζώων, βρήκε τελικά απήχηση στην γερμανική κοινή γνώμη.

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν δεν σκοπεύει να καθίσει για πολύ στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Θα παραμείνει ένα μήνα και σε αυτό το διάστημα θα προετοιμάσει την διαδοχή του από έναν άλλο υποψήφιο του «Die Partei», όπως δήλωσε ο ίδιος το πρωί της Δευτέρας στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

«Θα προσπαθούμε να παραιτούμαστε κάθε μήνα, ώστε να διοχετεύσουμε 60 από τα μέλη μας -ένα το μήνα για τα πέντε χρόνια της θητείας- στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αμείβονται έτσι γενναιόδωρα καθένα με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες», διευκρίνισε.

«Θα βουτήξουμε από τις τσέπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν μια χυδαία χώρα της νότιας Ευρώπης», συνέχισε σε προκλητικό τόνο.

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ