31 Μαΐου 2014

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα φέρει η αναβάθμιση της οικονομίας

Simon Fasdal, διαχειριστής ομολόγων της SAXO Bank*
Χρειάζεται να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να ληφθούν ισχυρά μεταρρυθμιστικά μέτρα
Συνέντευξη στον Νίκο Σακελλαρίου

Οι τάσεις

Οι τάσεις για τα ευρωπαϊκά ομόλογα παραμένουν θετικές, αναφέρει ο Simon Fasdal, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι χαμηλός και υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Υπήρξε ράλι των ομολόγων διεθνώς (Ευρωζώνη και Αμερική). Σταδιακά, οι αποδόσεις ορισμένων ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα δείχνοντας ότι το ράλι σταδιακά μειώνεται και οι τιμές τους έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προεξοφληθεί υψηλές προσδοκίες, οι οποίες αποτυπώνονται σε υψηλές αποτιμήσεις και εκεί θα υπάρχει σταθεροποίηση των αποδόσεων. Οι «κυνηγοί αποδόσεων» θα πρέπει να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες περιοχές. Στην περίπτωση αυτή, θα δούμε εκροές κεφαλαίων από ορισμένα ομόλογα της Ευρωζώνης και τοποθετήσεις κεφαλαίων σε ομόλογα αναδυομένων αγορών που έχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος των ευρωπαϊκών ομολόγων;

Γενικότερα υπάρχουν οι πιθανότητες να κινηθούν τα ομόλογα της Ευρωζώνης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέσα σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, με τη Γερμανία να δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ τα ομόλογα της περιφέρειας (νότιας Ευρώπης) όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν ήδη προεξοφλήσει την οικονομική τους ανάπτυξη και τη σταθερότητά της δημοσιονομικής τους πορείας.

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων

Αν και υπάρχει η τοποθέτηση της Ελλάδας στους δείκτες μετοχών και ομολόγων (MSCI) εντούτοις εμείς βλέπουμε την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ένα μεγάλο ράλι με τα spreads να μειώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί αυτή η πορεία και αυτό θα επιτευχθεί με περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και παράλληλη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο είναι δύσκολο να αποτυπώσουμε την τρέχουσα κατάσταση. Για να συμβούν αυτά, χρειάζεται να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να ληφθούν ισχυρά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Κάτω απ' αυτές τις προϋποθέσεις πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Αναδιάρθρωση χρέους

Σε ερώτηση εάν θα συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που υπάρξει οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης χρέους ο κ. Fasdal δηλώνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα εξελιχθεί η πορεία των ελληνικών ομολόγων εάν υπάρξει κάποιας μορφής «αναδιάρθρωση χρέους». Ωστόσο υπάρχει εμπιστοσύνη για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές.

Εταιρικά Ομόλογα

Ο κ. Fasdal αναφερόμενος στις αυξημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η εκρηκτική αυτή τάση. Θεωρεί ότι τα εταιρικά ομολόγα αποτελούν πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων αλλά και επενδυτικών επιλογών ακόμη και για συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds).

Ιδιαίτερα αναπτύσσονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, επειδή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις αγορές, ενώ οι funds managers που διακρίνουν «έρημο αποδόσεων» στα κρατικά ομόλογα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης στρέφονται στην αναζήτηση υψηλών αποδόσεων σε ομόλογα αναδυομένων αγορών, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να αναλάβουν risk premium στα εταιρικά ομόλογα απ' ό,τι στα κρατικά ομόλογα.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές»

Τα εταιρικά ομολόγα αποτελούν πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων αλλά και επενδυτικών επιλογών ακόμη και για συνταξιοδοτικά ταμεία

* Ο κ. Simon Fasdal είναι επικεφαλής του τμήματος ομολόγων (Fixed Income) στη Saxo Bank. Εχει 17 χρόνια εμπειρίας trading σε πολλά τμήματα fixed income σε σκανδιναβικές τράπεζες ανάμεσα στις οποίες στη μεγαλύτερη κτηματική τράπεζα της Δανίας και μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έκδοσης εταιρικών ομολόγων.

imerisia.gr