18 Μαΐου 2014

Ποιοι είναι οι στόχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Α΄γύρο των εκλογών

Στις 19:00 οι κάλπες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κλείσουν και τα επιτελεία των κομμάτων θα περιμένουν τα πρώτα exit polls. Από τη μία πλευρά, αυτή της Νέας Δημοκρατίας τα πρώτα αποτελέσματα θα δείξουν αν η ψήφος των Ελλήνων δίνει στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Από το επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζουν πως...
το σημαντικό είναι να μπορέσει το γαλάζιο στρατόπεδο να διατηρήσει τα κεκτημένα του 2010. Aπό εκεί και πέρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα στρέψουν το βλέμμα τους στα αποτελέσματα που θα δώσουν οι κάλπες την επόμενη εβδομάδα, αφού τόσο ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και οι ευρωεκλογές θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τον αν βρισκόμαστε κοντά ή απέχουμε ακόμα από τις εθνικές εκλογές.

Προβληματισμός στη Συγγρού για την αποχή

Κάτι που προβληματίζει τη ΝΔ είναι ο κίνδυνος της αποχής των πολιτών από τις κάλπες, κάτι που φάνηκε και στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος στην ενημέρωση που έκανε για την εκλογική διαδικασία έστειλε και μήνυμα κατά της αποχής, λέγοντας: «Οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουν να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό τους».

Ποιες περιφέρειες θέλει η ΝΔ

Το στοίχημα για την Συγγρού είναι να διατηρήσει τη δύναμή της στα επίπεδα του 2010, όπου τότε ο μεγάλος αντίπαλος ήταν το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η ΝΔ εκτιμά ότι θα επικρατήσει τουλάχιστον σε πέντε περιφέρειες, με ιδανικό στόχο να φθάσει και στις επτά.

Στη Συγγρού θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά σε Στερεά Ελλάδα (Κώστας Μπακογιάννης), Ηπειρο (Αλέκος Καχριμάνης), Θεσσαλία (Κώστας Αγοραστός), Πελοπόννησο (Πέτρος Τατούλης) και Δυτική Μακεδονία (Γιώργος Δάκης) και ετοιμάζονται στο δεύτερο γύρο να «χτυπήσουν» και άλλες περιφέρειες όπως Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και Ιονίων Νήσων.

Ωστόσο, αγκάθι παραμένει για τη Νέα Δημοκρατία η «γαλάζια» κόντρα στην Κεντρική Μακεδονία όπου ο αντάρτης Απόστολος Τζιτζικώστας εξακολουθεί να προηγείται του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα.

Εκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

Ραντεβού στην Κουμουνδούρου έδωσαν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις 3.30 προκειμένου να συμμετάσχουν στην απογευματινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται ήδη στο γραφείο του. Από το πρωί οι επιτελείς του κόμματος οργώνουν τα εκλογικά κέντρα σε πολλούς δήμους της Αθήνας και υπολογίζουν ότι θα έχουν μια σχετικά σαφή εικόνα για τα εκλογικά αποτελέσματα συνολικά, αλλά κυρίως στις κρίσιμες περιφέρειες και δήμους.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η γενική τοποθέτηση του κόμματος, αλλά και η γραμμή με την οποία θα πρέπει να εμφανιστούν τα στελέχη του στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στα τηλεοπτικά πάνελ το βράδυ.

Τι επιδιώκει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα στο Β΄γύρο σε εννέα περιφέρειες, καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι οι υποψήφιοί τους θα λάβουν ικανοποιητικά ποσοστά. Το μεγάλο βάρος πέφτει στην Αττική όπου η Ρένα Δούρου θα αναμετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, στον Β΄γύρο με τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος όμως πιθανότατα θα έχει και τη στήριξη των γαλάζιων ψηφοφόρων. Στην Κουμουνδούρου περιμένουν πως θα ξαναδώσουν τη μάχη της κάλπης και την επόμενη εβδομάδα σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ιόνια, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα πιστεύουν ότι παλεύουν με μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες την είσοδο στο β΄ γύρο σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Νότιο Αιγαίο αλλά και Δυτική Μακεδονία. Από εκεί και πέρα θα εξετάσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα της 25ης Μαΐου

Οι εκλογικές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ

Στον αντίποδα, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών στις Ευρωεκλογές, με τα γνωστά διλήμματα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα ποσοστά που θα πρέπει να συγκεντρώσει η Ελιά, ώστε να μην τεθεί ζήτημα συνοχής της συγκυβέρνησης. Ωστόσο μία ενδεχόμενη νίκη κάποιων από τους υποψηφίους που στηρίζει στις περιφερειακές εκλογές θα δημιουργήσει διαφορετικό κλίμα. Στόχος είναι οι υποψήφιοι του κόμματος να βρεθούν στον Β΄γύρο σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες, ενώ, το «βαρύ πυροβολικό» παραμένει ο Γιάννης Σγουρός στην Αττική. Παράλληλα στο πράσινο στρατόπεδο δηλώνουν την αισιόδοξία τους και για τα αποτελέσματα σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.