29 Μαΐου 2014

Economist: "Θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερα-Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί ακραίοι"

“Θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερο”, είναι το σχόλιο του Economist για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι πιο ασταθής από ό,τι πριν από τις εκλογές.  Και αυτό γιατί η διαφορά που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετή για να γίνει δεκτό το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

“Ο συνασπισμός του κ. Σαμαρά έχει πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο, αλλά ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει τώρα ελπίδα να κερδίσει ξανά δύο γνωστούς αποστάτες, που είναι ανεξάρτητοι βουλευτές. Με τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι απόντες, εν αναμονή της δίκης του, θα είναι ευκολότερο για τον κ. Σαμαρά να περάσει από τη Βουλή άλλον ένα γύρο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ”, σημειώνει ο Economist.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι συζητήσεις με τους ξένους πιστωτές της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, που χαρακτηρίζεται από το περιοδικό ως μη βιώσιμο. Όμως, εάν η συμφωνία για το χρέος κλείσει και η οικονομία ανακάμψει όπως αναμένεται, οι πιθανότητες της Ελλάδας να βγει από το μνημόνιο θα βελτιωθούν, σημειώνεται.

Πάντως, ο Economist μεταφέρει την απορία κάποιων παρατηρητών απέναντι στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει έως τώρα να ανατρέψει την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά. Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, μία μέση μείωση των μισθών κατά 30% και ανεργία στο 26,7%, οι Έλληνες είναι θυμωμένοι και καταθλιπτικοί, σημειώνεται.

Οι νέοι της Ελλάδας είναι από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, οι μεγαλύτεροι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί, τονίζει ο Economist, εξηγώντας πως μέσα στο κόμμα υπάρχουν φωνές υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας αλλά και της φορολόγησης των καταθέσεων για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος.

Ο Economist σημειώνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος θα παρακολουθεί στενά τη Ρένα Δούρου. Είναι ο πρώτος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζει μια μεγάλη κυβερνητική θέση, ενώ ως περιφερειάρχης Αττικής, που συχνά χαρακτηρίζεται και “μίνι – πρωθυπουργός”,  θα έχει ένα μεγάλο προϋπολογισμό (που περιλαμβάνει και 10 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων).