21 Μαΐου 2014

Τζάμπα μάγκες ή γιατί Ιρλανδοί - Πορτογάλοι δεν είπαν “Go back κα Μέρκελ”

Για να καταλάβουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε, πρέπει να κοιτάξουμε  πρώτα προς την Δύση και ύστερα σε Ιρλανδία- Πορτογαλία.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα έχουμε τα stress tests στις τράπεζες και θα έχουμε τραπεζική ενοποίηση που σημαίνει ευρωπαϊκή εγγύηση για τις καταθέσεις, ανάλογη των Γερμανών καταθετών. Δεύτερον, η δημοσιονομική ένωση ( για το χρέος) έχει ξεκινήσει αφού οι 27 χώρες υποβάλλουν προϋπολογισμούς.

Θα βγούμε στις αγορές όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ; Ακόμη δεν έχουμε σύστημα με το οποίο να βλέπουμε on line τους δημοσίους υπαλλήλους, ούτε έχουμε μειώσει το δημόσιο, συνεπώς ,έχουμε ακόμη δρόμο.

Ούτε έχουμε το εκπαιδευτικό σύστημα των Ιρλανδών. Οι αγορές, όμως, γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα εκδοθούν τα Eurobonds, συνεπώς θα υπάρχει εγγύηση και για το ελληνικό χρέος.
Άρα θα μας δώσουν τα χρήματα, όπως ήδη έκαναν μέσα σε 45 ημέρες, αφού οι διεθνείς επενδυτές κάλυψαν τις τράπεζες, τα ομόλογα, μ ένα ποσό πάνω από 12 δισ. ευρώ. Ας κοιτάξουμε, όμως, προς την Ιρλανδία – Πορτογαλία.

Οι δυο χώρες εξήλθαν εκτός μνημονίου διότι και στις δυο χώρες – εκτός από παιδεία, περικοπές υπήρξε η ελάχιστη πολιτική συναίνεση.

Με λίγα λόγια, τα κόμματα σε Ιρλανδία – Πορτογαλία κάθησαν στην γωνία και δεν μιλούσαν, ούτε προς το Βερολίνο, ούτε προς την αντιπαθητική γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Ας πάμε και στο χρέος. Με μια επιμήκυνση 50 ετών και επιτόκιο 0,65 ετησίως, το ελληνικό χρέος θα πληρώνει λιγότερα χρεωλύσια και από τις ΗΠΑ, αναλογικά με το ΑΕΠ. Παρασκηνιακά, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, όπως λέει η Goldman Sachs.

Συμπερασματικά, Γιατί οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι δεν είπαν Go Back κα Μέρκελ : Διότι οι ηγεσίες τους γνωρίζουν πόσο γρήγορα επιστρέφουν τα spreads στις 500 – 700 μονάδες.

Τζάμπα μαγκιές δεν έκαναν και βγήκαν εκτός μνημονίου.

Υ. Γ Δεν είπαν Go back επίσης διότι αν ήθελαν να το πουν θα το έλεγαν στην γλώσσα τους, και όχι στα αγγλικά.

Δημήτρης Παφίλας
protothema.gr