15 Μαΐου 2014

Στρος Καν: «Mea Culpa η διαχείριση της ελληνικής κρίσης»

Με μία συνέντευξη στην οποία παραδέχεται ότι έκανε λάθη στο θέμα της διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, την περίοδο που ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιστρέφει μετά από χρόνια σιωπής ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Στη συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Πέμπτης από το γαλλικό κανάλι «France 2», ο Στρος Καν καταλήγει σε ένα «Mea Culpa» παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πραγματικά αφόρητη πολιτική: «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Ελληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας του ΔΝΤ παραθέτει και το δικό του μάθημα οικονομίας. «Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μία επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. (…) Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας. “Αν μου δανείσετε τώρα θα σας τα αποπληρώσω όλα”. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο.

Λένε: “Ολα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας”. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».