28 Μαΐου 2014

Reuters: Μόνο η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Στις συνέπειες της κρίσης στους συνταξιούχους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και στις οικογένειες τους, εστιάζει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικροτώντας την Ελλάδα για τα δραστικά μέτρα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού της συστήματος.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αφού αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30%, την περίοδο 2009-2013, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της προσαρμογής.

Το δημοσίευμα αναφέρει γενικά πως είναι δύσκολο τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης να αλλάξουν εν μία νυκτί και επισημαίνει ότι πολλές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μικροαλλαγές των ζημιογόνων τους συνταξιοδοτικών συστημάτων, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να αντικατοπτρίζουν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 το 2027, σε σύγκριση με τώρα που συνταξιοδοτούνται στα 65.

Το άρθρο σχολιάζει, επίσης, ότι σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα τα περισσότερα παιδιά ζουν με τον παππού και την γιαγιά, οι οποίοι προσπαθούν με δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ένας 68χρονος συνταξιούχος, έπειτα από 40 χρόνια εργασίας σε εργοστάσια αυτοκινήτων σε Γερμανία και Ισπανία, συντηρεί πλέον τρία σπίτια, με μισθό που αγγίζει τα 1.600 ευρώ.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως μόνο οι υψηλόμισθοι νέοι μπορούν να αποχωριστούν το «πορτοφόλι του μπαμπά και της μαμάς» και να χτίσουν το μέλλον τους με τις δικές τους πλάτες!

http://www.paraskhnio.gr/reuters-mono-i-ellada-exei-kanei-oysiastikes/