14 Ιουνίου 2014

Ο «πρωινός καφές» του Αλέξη Τσίπρα: Οι 11 στενοί συνεργάτες του και οι «ειδικές αποστολές» που αναλαμβάνουν

Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας και αφού διεμήνυσε στους βουλευτές του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια», ανεβάζει στροφές με το σκεπτικό ότι δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Μετά την επιτυχή έκβαση της ευρωκάλπης, και αφού ήταν αρκετά τα στελέχη που είχαν «σκορπίσει» στις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων για το Δήμο της Αθήνας και για την Περιφέρεια Αττικής, έφτασε η ώρα να επαναπατριστούν στον «πρωινό καφέ» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει προσωρινά μετακομίσει από τον έβδομο όροφο του γραφείου της Κουμουνδούρου ( όπου και έχουν εισβάλει εργάτες για να ανακαινίσουν το προεδρικό γραφείο), στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό, και οι «παίκτες» που τον πλαισιώνουν είναι έντεκα στον αριθμό, αν και σπανίως συνεδριάζουν σε πλήρη σύνθεση.

Ξεχωριστές προσωπικότητες όλοι τους, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προβεβλημένοι, πιστεύουν βαθιά στο στοίχημα της εκλογικής πρωτιάς όποτε κι αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Πρώτος-μεταξύ ίσων- ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο κ. Παππάς ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως και τις διερευνητικές επαφές του κόμματος με πολιτικούς και πολιτικές κινήσεις άλλων χώρων. Με σπουδές μακροοικονομίας στο βιογραφικό του, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Παρών σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, δίνει καθημερινά «μάχες» στα τηλεοπτικά πάνελ και στα ραδιόφωνα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κληθεί να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για τις κατά καιρούς ετερόκλητες δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Κουβαλάει στις πλάτες του το βάρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και φυσικά δε διστάζει και μάλιστα πολύ συχνά να συγκρουστεί μαζί τους.

Αναγκαίος «παίκτης» στη διαμόρφωση της «γραμμής», η διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με το πολιτικό μυαλό, που ακούει στο όνομα του γραμματέα αυτής Νίκου Βούτση και πλάι του ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Αθανασίου, παρίστανται στον «πρωινό καφέ».

Σημαντικός, πλην όμως αθέατος ο ρόλος του Αλέκου Φλαμπουράρη. Είναι στενός φίλος και ασκεί βαθιά επιρροή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού είναι μακράν αποστασιοποιημένος από τις τηλεοπτικές κάμερες, και για όσους ξέρουν διατελεί συντονιστής των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου. Με τον πολιτικό σχεδιασμό ασχολείται ο Αντρέας Καρίτζης, ο οποίος μετέχει επίσης στον «καφέ», αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα «έτρεχε» την καμπάνια της Ρένας Δούρου έχοντας τη συνολική πολιτική ευθύνη.

Αναλύοντας την «ανθρωπογεωγραφία» της ηγετικής ομάδας ξεχωρίζει η τελική «πεντάδα», ο ρόλος της οποίας αν και μη θεσμικός, είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη συμμετοχή τους στον «πρωινό καφέ» του Προέδρου όπως και τη δουλειά του καθενός. Ο λόγος του Νίκου Φίλη, διευθυντή της εφημερίδας ΑΥΓΗ έχει κάθε φορά πολιτική βαρύτητα, ενώ μέσα στη συνεδρίαση βρίσκεται ο άγνωστος για το ευρύ κοινό Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Μηχανικός , με διδακτορικό στη Φιλοσοφία είναι η «ψυχή της τεκμηρίωσης» όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου που τσεκάρει πάντα τους φακέλους προτού πέσουν στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Στον ίδιο κύκλο, συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Μπίστης και ο Θοδωρής Μιχόπουλος. Επικοινωνιολόγος ο πρώτος, με σπουδές στο Πάντειο και το Essex ανήκει στη γενιά εκείνη που αναδείχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού, ανέλαβε τον συντονισμό της καμπάνιας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Όσο για τον Θοδωρή Μιχόπουλο, στην Κουμουνδούρου είναι κοινή πεποίθηση πως είναι «ο άνθρωπος που γνωρίζει άριστα τα media», καθώς έχει περάσει από τα μεγαλύτερα κανάλια σε επιτελικές θέσεις και έχει το «Know how» προκειμένου να χειριστεί οτιδήποτε επικοινωνιακό προκύψει.

Άνθρωπος του προέδρου τέλος και ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος είναι και ένας εκ των λογογράφων του κ. Τσίπρα. Με «πλούσιο» εργασιακό παρελθόν αφού έχει διατελέσει αρχισυντάκτης και διευθυντής του Ριζοσπάστη, έχει θητεύσει σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ υπήρξε ο βασικός συντελεστής για τη δημιουργία ραδιοφώνου «Στο Κόκκινο» που απηχεί την κομματική γραμμή.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα
http://www.iefimerida.gr/node/159280#ixzz34dTHD2v5