26 Ιουνίου 2014

Σε δίλημμα οι Έλληνες της Κόστα Ρίκα

Ελλάδα ή Κόστα Ρίκα; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους αρκετούς Έλληνες που ζουν στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Πενήντα συμπατριώτες μας έφτιαξαν τη ζωή τους στην Κόστα Ρίκα ενώ οι απόγονοί τους είναι περίπου 350, Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Όμως, αυτό που συμβαίνει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας «χωρίζει» την καρδιά τους στα δύο. Η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα για τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους γεμίζει με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία χαρά γιατί μία από τις δύο χώρες θα βρεθεί στην προημιτελική φάση και από την άλλη στεναχώρια γιατί κάποια θα αποκλειστεί.

Η Θεοδώρα Τσιχλη, πρώην πρόεδρος της ελληνικής κοινότητα στην Κόστα Ρίκα πανηγύρισε τα γκολ και των δύο ομάδων. Εξηγεί πως οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής είναι στην Κόστα Ρίκα όμως δεν συγκρίνονται με τους χιλιάδες που ζουν στην Βραζιλία και την Αργεντινή αλλά και με τις 350 ελληνικές οικογένειες του Μεξικού.

«Ήρθαν εδώ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Καρχηδονία και τα επίθετά τους είναι συνήθως Χριστοδουλόπουλος», δήλωσε η Θεοδώρα Τσιχλη.

«Ο παππούς μου ήρθε στον Παναμά με πλοίο μαζί με άλλους Έλληνες και Πολωνούς. Η ιδέα ήταν να πάει στην Αμερική αλλά τελικά ήρθε στην Κόστα Ρίκα», τονίζει η Αντριάνα Καραμπαγκιάζ, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.

Οι ιστορίες των Ελλήνων της Κόστα Ρίκα δεν είναι και τόσο διαφορετικές και το μόνο σίγουρο είναι ότι την Κυριακή θα δυναμώσουν κι άλλοι οι δεσμοί που έχουν με τις δύο χώρες.

Πηγή: pamesports.gr