23 Ιουνίου 2014

Πρώην Στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ: Προσπαθούν να «βγάλουν λάδι» τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ σε υπόμνημά τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, καταγγέλλουν τεχνητή «διόγκωση» του ελλείμματος το 2009 και κατηγορούν δικαστικούς για προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δημοσίευμα της Real News αναφέρεται στο υπόμνημα των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη μέσω του οποίου καταγγέλλουν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών την αλλοίωση της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με το εν λόγω υπόμνημα από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό, που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, με αποτέλεσμα να «αθωώνονται» οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου και να «απαλλάσσονται» οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Παπανδρέου από τις πολιτικές ευθύνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο υπόμνημα, που έχει ημερομηνία 16 Μαΐου 2014 και κατατέθηκε στις 27 Μαΐου του 2014 (με αριθμό πρωτοκόλλου 7612), αναφέρεται: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι είχε αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη».

Παράλληλα,  όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη δικογραφία λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κ.κ. Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή των Ελλήνων ο κατηγορούμενος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να είχε εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Το υπόμνημα των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται η Real News, προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου. «Η μοναδική συγκάλυψη είναι αυτοί που επιδιώκουν, όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» απαντά, μεταξύ άλλων, μέσω δήλωσης του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου.

Ο Γιώργος Ελενόπουλος παραθέτει απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, την οποία ψήφισε η ΝΔ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, έκθεση στην οποία καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, αλλά και απόσπασμα από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία επίσης καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, και την οποία, όπως αναφέρει, «πολλοί προσπάθησαν να θάψουν στην Ελλάδα».

«Ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα», διερωτάται και προσθέτει πως αυτοί που την αποκρύπτουν είναι «οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων». «Πρόκειται για όλους αυτούς που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα», συμπληρώνει.

Παράλληλα τονίζει πως εάν κάτι έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι, για να οδηγηθούν η χώρα και οι Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτείται κατανόηση του προβλήματος, των πραγματικών αιτιών που μας έφεραν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής.

«Και η αδυναμία και η άρνηση κατανόησης αυτής της αδήριτης ανάγκης, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: από τη μιά, οι πολλοί να πληρώνουν και μάλιστα, δυσανάλογα, τις τραγικές συνέπειες από τις επιλογές των πραγματικών υπευθύνων και από την άλλη, να εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση» καταλήγει.

Η αναφορά στις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή» προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.  «Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ και προστίθεται ότι «αποτελεί απαράδεκτη πρακτική, πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Επίσης η Ν.Δ. θυμίζει, όπως λέει, ότι «το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν». Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι» τονίζεται στην ανακοίνωση.