20 Ιουνίου 2014

Λι Κετσιάνγκ: Θα κάνουμε τον Πειραιά από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια στον κόσμο»-Σαμαράς: Χειροπιαστές προοπτικές για νέες σημαντικές επενδύσεις

Στα χειροπιαστά αποτελέσματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.
Απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δημιουργούνται χειροπιαστές προοπτικές για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων». «Όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος οι δυνατότητες μεγαλύτερης ακόμη ανάπτυξης είναι τεράστιες», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον σημαντικές επενδύσεις δεν είναι μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και η ανάπτυξη «εξίσου σημαντικών κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

«Άυξηση των επενδύσεων σημαίνει αύξηση της απασχόλησης»
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αύξηση των επενδύσεων «οδηγεί σε αύξηση στης παραγωγής, σε αύξηση του εισοδήματος -και το κυριότερο- σε αύξηση της απασχόλησης».

«Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη»
Ο κ. Σαμαράς στάθηκε και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, λόγω των επενδύσεων το λιμάνι του Πειραιά, διότι -όπως σημείωσε- «η θέση της χώρας μας, με τη βελτίωση των υποδομών μας, προσφέρει μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».



EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

«Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του ως βασική πύλη εισόδου της Ε.Ε. από την Ασία kαι μάλιστα η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μια καινούρια προοπτική και για τον Πειραιά και για τη χώρα, προοπτική που ήδη αξιοποιούν σε συνεργασία με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεγάλες εταιρείες, όπως η HP και η Sony», πρόσθεσε.

«Αδιαμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας»
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας».

Όπως ανέφερε, «ο καθένας μπορεί να δει ότι η πολυσήμαντη συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, προχωράει και ήδη έχει αρχίσει και φέρνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Λι Κετσιάνγκ: Θα ενθαρρύνω τη συνεργασία κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις ευρύτατες προοπτικές και δυνατότητες της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Επανέλαβε πως το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Κίνας προς την Ευρώπη, ενώ το παρομοίωσε με μαργαριτάρι στη Μεσόγειο. Ο κ. Λι είπε πως το 80% των κινεζικών εμπορευμάτων μεταφέρονται από θαλάσσιους δρόμους και πως ο Πειραιάς έχει μειώσει το χρόνο αυτό κατά επτά με 11 ημέρες. Η μείωση αυτή στο χρόνο, μειώνει και το κόστος μεταφοράς για τις επιχειρήσεις.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, είπε πως με την κοινή προσπάθεια των δυο χωρών, μπορεί το λιμάνι του Πειραιά να μετατραπεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου.

Ανακοίνωσε επίσης, πως θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τις ελληνικές στην επισκευή πλοίων και άλλους τομείς, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να συμμετάσχει η Κίνα στην κατασκευή και συντήρηση του σιδηροδρόμου, ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος μεταφοράς εμπορευμάτων στην ενδοχώρα της Ευρώπης.

Χαρακτήρισε αμοιβαία επωφελή την ελληνικινεζική συνεργασία, η οποία όπως είπε θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της ΕΕ και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Θέλουμε να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να φωτίσει πιο λαμπερά το λιμάνι του Πειραιά, είπε ο κ. Λι.

http://www.naftemporiki.gr/story/823824/ant-samaras-xeiropiastes-prooptikes-gia-nees-simantikes-ependuseis