05 Ιουνίου 2014

Όταν η πολιτεία έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά…

Μετά το Mall, σειρά έχει το Golden Hall

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει παρόμοιες υποθέσεις με δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Μετά το σκάνδαλο με το Αthens Mall, που λειτουργεί χωρίς άδεια με απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο προσκήνιο έρχεται η λειτουργία του Golden Hall, ενός άλλου εμπορικού κέντρου της ίδιας εταιρίας, όπου το Δημόσιο φαίνεται πως χάνει εκ. ευρώ, μετά την παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ για εκμετάλλευση 90 ετών!

Φυσικά, προκύπτουν ερωτηματικά για το γεγονός ότι α ντιμετωπίστηκαν με διαφορετικά κριτήρια τα έργα ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Βοτανικό. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτές τις υποθέσεις  κάποιοι κέρδισαν και κάποιοι έχασαν…

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Η υπόθεση του εμπορικού κέντρου Golden Hall έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Κατασκευάσθηκε προσωρινά στον χώρο σταθμεύσεως του Ολυμπιακού Σταδίου για να εξυπηρετήσει τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν το IBC, δηλαδή το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και ήταν νομοθετημένο ως αθλητικός χώρος.

Μετά το πέρας των Αγώνων υποτίθεται ότι θα λυνόταν και θα απομακρυνόταν, καθώς πρόκειται για λυόμενη κατασκευή. Όμως, μόνο αυτό δεν έγινε. Μισθώθηκε από την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» μια εταιρία του δημοσίου, στην Lamda Development για την κατασκευή εκεί του Golden Ηall για 40 χρόνια.

Το ετήσιο μίσθωμα ήταν κατά μέσο όρο 8 εκατ. ευρώ. Όμως, εδώ είναι το πρωτοφανές! Οι όροι άλλαξαν σκανδαλωδώς, με την εκχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ το 2012, παρατείνοντας την εκμετάλλευση στα 90 χρόνια και μειώνοντας το μίσθωμα στις 900.000 ευρώ το χρόνο!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομο το Golden Hall. Ωστόσο, η προσφυγή των κατοίκων απορρίφθηκε, διότι θα έπρεπε να στραφούν κατά της άδειας που εκδόθηκε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την άλλη μεριά, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ -και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η πολιτεία- οι δύο νέοι Υπερτοπικοί-Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών, η διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στο Βοτανικό θα γινόταν ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου, πάρκο πολλαπλών χρήσεων, γήπεδο και λειτουργικό δημοτικό κτίριο, ενώ στην Λ. Αλεξάνδρας θα κτιζόταν αθλητικό μουσείο, χώρος πρασίνου και αναψυχής. Το έργο σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, να επιβαρυνθεί καθοριστικά ένας επιχειρηματίας και να βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Μία από τα ίδια και στο Mall…

Στην άλλη υπόθεση, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αυθαίρετου The Mall Athens, όχι μόνο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα το νομιμοποιήσει διά της πλαγίας οδού, και μάλιστα  με την βούλα του Δημοσίου, παρά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αυθαίρετο.

«Ούτε και με το νέο νόμο Καλαφάτη θα περάσει, γιατί ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Οι χρήσεις γης απαγορεύουν να είναι εκεί εμπορικό κέντρο» λέει ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Δορύλαος Κλαπάκης.

«Υπάρχει πρόδικη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών κοινοτήτων όπου ρητά αναφέρει ότι για μεγάλα κτίρια απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για να εκδοθεί άδεια» αναφέρει, εξάλλου, η προσφεύγουσα δικηγόρος στο ΣτΕ Κατερίνα Ψάλτη.

Οι χαριστικές ρυθμίσεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Με το νέο ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που έφερε στην Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος,  χαρακτηρίζεται η περιοχή του Αμαρουσίου γύρω από την Κηφισίας και την Αττική Οδό ως αναπτυξιακός άξονας.

«Απαγορεύεται να γίνει αυτό, είναι αντισυνταγματικό. Ό,τι κάνουν. γίνεται μόνο για παραγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα ατόμων» αναφέρει ο κ. Κλαπάκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο 3207/2003 στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης γης, ενόψει του νέου προορισμού ως υπερτοπικού πόλου, δηλαδή δημιουργίας εμπορικών κέντρων ή άλλων κτιρίων δημόσιας χρήσης, όπως χώρους αναψυχής.

star.gr