26 Ιουνίου 2014

Τι απαντά ο Σταύρακας σε όσους του λένε να κάνει συνέδριο στη Λούτσα και να αλλάξει το πρώτο γράμμα με το "Π";

O Σταύρος Θεοδωράκης ξεφυσά. Δεν φταίει η ζέστη - μόνο. Φταίει που γράφει, σβήνει ξαναγράφει την ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα στο πρώτο συνέδριο του Ποταμιού. Φταίει που ο ίδιος θα προτιμούσε να φοράει βερμούδα και σανδάλια, όμως τον πιέζουν να φορέσει σακάκι. Απέναντι από το Κτίριο της Επίπλευσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να κάνει την πρώτη του αυστηρά πολιτική εμφάνιση το Σάββατο: Όχι χαλαρή συζήτηση καθώς πηγαινοέρχεται πάνω κάτω στη σκηνή με το σακίδιο αφημένο σε μια γωνιά, όχι λόγια από καρδιάς, παύσεις γέφυρες για να βρει τον ειρμό. Στημένος μπροστά σε ένα πόντιουμ, με 20 κόλλες χαρτιού Α4 μπροστά του γραμμένες με 25αρια γράμματα, φορώντας σακάκι, θα απευθύνει την ομιλία του στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου.

Πέμπτη μεσημέρι και ενώ οι συνεργάτες του ετοιμάζουν το χώρο του συνεδρίου, τις τελευταίες λεπτομέρειες, το που θα κάτσουν τα 1.000 άτομα που περιμένουν, τι θα γίνει με τη ζέστη (ανοιχτά παράθυρα καθώς δεν υπάρχει κλιματισμός), τις πρόβες για τα φώτα, ο Σταύρος Θεοδωράκης μπροστά στο λάπτοπ γράφει, σβήνει, συνθέτει. Μια φράση όμως δεν πρόκειται να αλλάξει, ότι κι αν γίνει. Μια φράση θα ακουστεί αύριο: «Κάποιοι μιλούν για ανασυγκρότηση της Δεξιάς, κάποιοι για ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Εμείς φτιάξαμε το Ποτάμι για να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας.»


Κι όλο φοβάμαι το αύριο
Εχουν καλέσει τον Διονύση Σαββόπουλο στο τριήμερο συνέδριο του Ποταμιού, ακόμα και αν δεν τα καταφέρει το τραγούδι του «Τι έπαιξα στο Λαύριο» θα ακουστεί (Είμαι μεγάλος, με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάμαι το αύριο). Σήμερα το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης, με λευκό Μάο πουκάμισο, στην πρώτη του εμφάνιση μετά τις Ευρωεκλογές έδωσε και το στίγμα: Θα είμαστε στο Λαύριο, όπου αν βγάλεις το Λ μέχρι το αύριο». Θα είναι αυτό το μήνυμα που θα παίξει στο συνέδριο, ένα μήνυμα που ήδη έχει προκαλέσει σχόλια και αστεία στα social media: Αν γινόταν στη Λούτσα το συνέδριο τι θα είχαμε αλλάζοντας το πρώτο γράμμα;» αναρωτιούνται. Στο Ποτάμι την έχουν έτοιμη την απάντηση «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Η αν προτιμάς, άλλος το τρώει και ζορίζεται και άλλον το τρώει και δροσίζεται».

Η επίκληση της δροσιάς είναι πάντως κεντρικό ζητούμενο των διοργανωτών του συνεδρίου αφού στο υπέροχο κτίριο δεν υπάρχει κλιματισμός, παρά μόνο παράθυρα που θα ανοίξουν περιμένοντας να μπει δροσιά. To dress code επιτρέπει μια ελευθερία – ναι στις βερμούδες, στα σανδάλια, «άλλωστε μάλλον και ο ίδιος ο Σταύρος κάπως έτσι θα εμφανιστεί την Κυριακή». Την ημέρα της ανακοίνωσης του προέδρου που θα εκλέξει το συνέδριο, αλλά και της ψήφισης του μανιφέστου...


Ο ενθουσιασμός του Σταύρου και η παιδικη ασθένεια του Ποταμιού
Δεν μπορεί να μην αναλογιστεί κανείς πώς θα ήταν τα πράγματα αν όντως τελικά το συνέδριο γινόταν με σκηνές όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. «Οκ, αυτό το είπε ο Σταύρος κάποια στιγμή, σε μια ομιλία πάνω στον ενθουσιασμό του. Ας πούμε πως ανήκε στις παιδικές ασθένειες του Ποταμιού», λένε στενοί συνεργάτες του. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Αργυρός έριξε την ιδέα, πόνταρε και στους συμβολισμούς – το Λαύριο είναι μια περιοχή αδικημένη, μια περιοχή που έχει υποφέρει από την αποβιομηχάνιση, μια περιοχή όμως με ιστορία και μνήμη- και έτσι επελέγη τελικά το Τεχνολογικό Πάρκο Πολιτισμού.

Σημαίες, αφίσες, υλικό για τους συνέδρους, φώτα, μικροφωνικές εγκαταστάσεις (ο χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν από το ΕΜΠ στο οποίο και ανήκει): Το πρώτο συνέδριο του Ποταμιού θα στοιχίσει περίπου 10.000 ευρώ, θα διαρκέσει 3 μέρες, επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τους 1.000 ανθρώπους. Κάθε ένας που θα παραβρεθεί στο συνέδριο θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 5 ευρώ – η μαγιά θα μεγαλώσει κι άλλο με την πώληση των γνωστών t-shirts και των άλλων μέσων που χρησιμοποιεί το κόμμα για την συγκέντρωση πόρων. Αλλωστε η χρηματοδότηση που θα λάβει εξαιτίας της εισόδου στην Ευρωβουλή δεν πρόκειται να φτάσει στα ταμεία της Σεβαστουπόλεως πριν από τον Σεπτέμβρη.


Ο σκηνοθέτης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ποτάμι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης γνωρίζει άριστα την τέχνη της εικόνας. Πώς μια σεκάνς μεταφράζεται σε μεγατόνους μηνυμάτων. Ισως και γι' αυτο το λόγο ξεφυσά λιγο παραπάνω αυτές τις μέρες. Πώς θα υπηρετήσει το μοντέλο του πολιτικού αρχηγου, μπροστά σε ένα πόντιουμ, ξεφυλλίζοντας ένα μάτσο χαρτιά, ιδρώνοντας μέσα από το σακάκι; Εκεί θα έχει ένα μάγο της πολιτικής εικόνας για να οδηγήσει την τηλεοπτική εικόνα. Τον Γιώργο Σιούλα, τον σκηνοθέτη που ακολουθούσε τον Γιώργο Παπανδρέου στις μεγάλες του ομιλίες και συγκεντρώσεις, αυτό που κάποιοι αποκαλούσαν τον «Μπιρσίμ του Γιώργου».

Το βάρος -τηλεοπτικά- θα πέσει στην αυριανή ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, στην παρουσίαση των μηνυμάτων του Μάρτιν Σουλτς και του Ιταλού πρωθυπουργού - σούπερ σταρ, Ματέο Ρέντσι. Γραμματείς των κομμάτων – όλων πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκλήθηκαν- θα απευθύνουν χαιρετισμούς, ενώ το Σάββατο αναμένεται να πάρουν τον λόγο και ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Γρηγόρης Ψαριανός, καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Θοδωρής Αθερίδης , ο Αντώνης Καφετζόπουλος.