28 Ιουνίου 2014

Ποιοι βολεμένοι περιμένουν σαν σκυλιά μετά τη δικαίωση δικαστικών και ένστολων -Τι περιμένουν γιατροί, πανεπιστημιακοί

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσε τους δικαστικούς και τους ενστόλους που είχαν προσφύγει για την επιστροφή των μισθολογικών περικοπών, ανοίγει την πόρτα και σε άλλες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και γιατροί ελπίζουν να δουν και τις δικές τους διεκδικήσεις να έχουν την ίδια κατάληξη. Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», στην περίπτωση των πανεπιστημιακών οι διεκδικήσεις τους για επιστροφή στις προ Αυγούστου 2012 αποδοχές δεν έχουν ακόμα κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τους διπλωμάτες, η απόφαση δεν μπορεί να προδικαστεί, δεδομένου ότι το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους είναι ότι ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» του Δημοσίου, ενώ και οι γιατροί περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Και στις τρεις περιπτώσεις αναμένονται από το Σεπτέμβριο οι αποφάσεις και όλες τους μοιάζουν με γρίφο. Πάντως, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι στην εφημερίδα, δεν είναι εκ προοιμίου κερδισμένες όλες οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων. Το ορόσημο για την προσέγγιση και την επίλυση του θέματος είναι το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε υπόθεση εξετάζεται και κρίνεται ξεχωριστά.

Τι ισχύει για την κάθε περίπτωση, σύμφωνα με «Τα Νέα»:

Πανεπιστημιακοί
Επαιρναν 1.538 ευρώ, παίρνουν 1.459 ευρώ
Τι θα γίνει
Οι διεκδικήσεις τους για επάνοδο στις προ του Αυγούστου 2012 αποδοχές τους δεν έχουν κριθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη

Διπλωμάτες
Επαιρναν 1.564 ευρώ, παίρνουν 1.410 ευρώ
Τι θα γίνει
Απόφαση δεν μπορεί να προδικαστεί. Το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους στηρίζεται στο ότι ανήκουν στον "σκληρό πυρήνα" του Δημοσίου

Γιατροί
Επαιρναν 1.759 ευρώ, παίρνουν 1.513 ευρώ
Τι θα γίνει
Οι γιατροί του ΕΣΥ αναμένουν και εκείνοι την απόφαση της Δικαιοσύνης

Δικαστικοί
Επαιρναν 2.067 ευρώ, παίρνουν 1.778 ευρώ
Τι θα γίνει
Η Ενωση Εισαγγελέων ελπίζει και "στην ικανοποίηση των επίκαιρων, εκκρεμών θεσμικών αιτημάτων των λειτουργών της Δικαιοσύνης"

Στο μεταξύ, σε οι ένστολοι που μετά από τις περικοπές του Αυγούστου του 2012 είχαν απώλειες 45-50% του εισοδήματός τους κατά μέσο όρο, έχουν στείλει εξώδικο προς το ΥΠΟΙΚ έπειτα από τη δικαίωσε από το ΣτΕ. Με αυτό, οι ομοσπονδίες των σωμάτων ασφαλείας διεκδικούν την αναδρομική επαναφορά των μισθολογικών τους αποδοχών.

Απώλειες είχαν και λόγω της περικοπής στα επιδόματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει από τους ένστολους, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ τα αναδρομικά για άγαμους υπηρετούντες υπολογίζονται από 1.200 έως και 3.400 ευρώ ανάλογα με το βαθμό. Αντιστοίχως για έγγαμους κυμαίνεται από 2.200 έως 3.500 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται μηνιαία αύξηση αποδοχών κατά 55 έως 170 ευρώ. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά μισθών προ Αυγούστου 2012 αφορά 268.500 ένστολους.