24 Ιουνίου 2014

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ! Στο Μαξίμου κάνουν υπομονή με το ΠΑΣΟΚ

Με υπομονή αντιμετωπίζει και αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς την ανακατωσούρα που επιχειρεί να προκαλέσει ο κυβερνητικός του εταίρος πάνω στα δύσκολα νομοθετήματα που οδεύουν προς τη βουλή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα -μεταξύ των οποίων και η «μικρή ΔΕΗ».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr επικρατεί εκνευρισμός για το γενικότερο χειρισμό που κάνουν συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε βάζοντας γενικότερα θέματα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα είτε προς τις τοπικές κοινωνίες και τα συνδικαλιστικά όργανα -βλέπε ΔΕΗ- είτε προς στοχευμένες κοινωνικές ομάδες - π.χ. φαρμακοποιοί - με τη ρύθμιση που αφορά στη μείωση του περιθωρίου του κέρδους τους.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να προκαλέσει έναν κάποιο «θόρυβο» έστω και αν αυτός αφορά τα ήδη συμφωνηθέντα - ωστόσο επισημαίνουν πως ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί εκπτώσεις ή συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα πολλώ δε μάλλον ότι δια του Γκίκα Χαρδούβελη - διαβεβαίωσε τους εταίρους και δανειστές ότι στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Αυτό αφορά εν πολλοίς και αρκετά «γαλάζια» στελέχη - ακόμη και υπουργούς - που ξαφνικά μετά τον ανασχηματισμό επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τον κ. Σαμαρά που μίλησε για «διόρθωση των αδικιών» και έφτασαν να μιλούν ακόμη και για ακύρωση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα ή για τις απολύσεις από το δημόσιο...

Οι ίδιες πηγές πάντως εκτιμούν ότι παρά τα όποια μικρά «αντάρτικα» μπορεί να εκδηλωθούν στα θερινά τμήματα, τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα θα προχωρήσουν κανονικά και θα ψηφιστούν χωρίς απώλειες ή προβλήματα. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να μην αξιολογούν ως «απειλητικές» τις όποιες παραφωνίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να δώσει παράταση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης θα βρίσκεται σε Βρυξέλλες και Λονδίνο μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή την Τετάρτη - όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ καθώς διασφαλίζεται τόσο το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων - όπως άλλωστε προέβλεπε η αρχική απόφαση που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο πριν από έναν περίπου χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα «τρέξει» από την ίδια τη ΔΕΗ χωρίς καμία εμπλοκή από το ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο υπήρχαν γκρίνιες στην προοπτική να εμπλακεί στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Το Μαξίμου θέλει να τελειώνει γρήγορα με τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των δυο δόσεων των 2 δισ. ευρώ και προς την κατεύθυνση αυτή προώθηση με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος στη βουλή το χωροταξικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πλείστες αλλαγές σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας.