15 Ιουνίου 2014

Το μετέωρο βήμα του νέου υπουργού

Γιώργος Παππούς

Η ώρα είναι 10 και 5. Στον όροφο επικρατεί απόλυτη ησυχία και μόνο οι ήχοι της νυχτερινής Αθήνας σπάνε τη βαριά σιωπή. Στο γραφείο του νέου υπουργού χάσκουν ανοικτοί δεκάδες χρωματιστοί φάκελοι, ξεχειλωμένοι από τον όγκο των εγγράφων που περικλείουν. Ο νέος υπουργός προσπαθεί ακόμα να αντιληφθεί τι ακριβώς έγινε το απόγευμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν συμφώνησε να αναλάβει την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου δεν είχε περάσει από το μυαλό του ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους θέματα, που μπορούν να γίνουν πρωτοσέλιδο λόγω της απύθμενης βλακείας κάποιων. Οι υπηρεσιακοί που τον καλωσόρισαν έσπευσαν  να τον προσγειώσουν στην πραγματικότητα, ενημερώνοντας τον ότι η καθημερινότητα του υπουργείου είναι πολλές φορές πιο «επικίνδυνη» από τη βαριά ατζέντα του χαρτοφυλακίου του. Δεν είναι, πάντως, σίγουρος ότι κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσαν. Του είπαν, μάλιστα, για κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα από το οποίο «κρέμεται» ουσιαστικά η ομαλή ροή της λειτουργίας των δεκάδων υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του και το οποίο έμεινε «κλειδωμένο» για κάποια κρίσιμα 24ωρα επειδή ο αρμόδιος απομακρύνθηκε ως «ταραχοποιός». Του είπαν ότι αν υπογράψει μια Απόφαση, το πρόβλημα θα λυθεί προσωρινά. Και πάλι δεν είναι σίγουρος ότι κατάλαβε πώς ακριβώς λύνονται αυτού του είδους τα προβλήματα.

Ο νέος υπουργός δυσκολεύεται επίσης να αντιληφθεί πώς ακριβώς θα συνεννοηθεί με τους «έξω» όταν πριν συμπληρωθεί η πρώτη εβδομάδα ζωής της νέας κυβέρνησης έχουν βγει τα «μαχαίρια». Ο προηγούμενος υπουργός τον ενημέρωσε ότι τέτοιου είδους «μαχαιρώματα» είναι συνηθισμένα και του παρέδωσε εκείνον τον πορτοκαλί φάκελο με τις εκκρεμότητες των επόμενων μηνών, τον οποίο προτίμησε να αφήσει κλειστό. Άλλωστε οι φάκελοι που «καίνε» είναι τόσοι πολλοί και ο χρόνος τόσο λίγος. Κάποιοι υπηρεσιακοί τον προειδοποίησαν ότι εάν δεν μελετήσει και τους φακέλους των επόμενων μηνών πριν από το πρώτο ραντεβού με τους «έξω», δεν θα βγάλει άκρη. Του είπαν, μάλιστα, ότι στην πρώτη «στραβή» όλοι θα τον δείχνουν ως υπεύθυνο.

Ο νέος υπουργός σκέπτεται ότι καλό θα ήταν να έχει ήδη κάποιους στενούς συνεργάτες. Ήδη η πίεση του Τύπου γίνεται ασφυκτική, σχεδόν ενοχλητική. Όλοι ζητάνε απαντήσεις για πράγματα που ούτε είχε φανταστεί ότι μπορούν να απασχολούν έναν υπουργό. Αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι κανά δυο ανθρώπους που είχε στο μυαλό του, δεν τους είδε και τόσο πρόθυμους να αναλάβουν κάποιο πόστο. Μάλλον φταίει ότι όλοι μιλάνε για εκλογές.

Η ώρα έχει πάει 11 παρά 20. Ο νέος υπουργός παίρνει έναν ακόμα φάκελο στα χέρια του. Τον πορτοκαλί.

Σ.Σ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα ΔΕΝ είναι συμπτωματική.

http://www.iefimerida.gr/node/159343#ixzz34jGFQklZ