06 Ιουνίου 2014

Από αναβολή σε αναβολή η υπόθεση δωροδοκίας των φίλων του Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων

Και μπορεί ο αφελής να πει "μα ο Καμίνης τους έστειλε τον εισαγγελέα" αλλά ας έχει και υπόψη του ότι ο Καμίνης αποφάσισε να μην παραστεί ο Δ. Αθηναίων σαν πολιτική αγωγή εναντίον του λαμόγιου που είχε δημοτικό σύμβουλο, ενώ παρίσταται κανονικά εναντίον του άσχετου με τον Δήμο συνεργού του!

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης σύλληψης, το 2011, υπαλλήλων του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηνών (ΚΥΑΔΑ) με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της παθητικής δωροδοκίας.

Η δράση των δύο επίορκων υπαλλήλων του δήμου και ενός ακόμα συνεργού τους είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2011 ύστερα από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Τρία χρόνια μετά, ωστόσο, η υπόθεση εκκρεμοδικεί καθώς η εκδίκασή της από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας έχει αναβληθεί ούτε μία ούτε δύο αλλά 13 φορές! Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ο τέως πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» του δημάρχου Γ. Καμίνη, Γ. Σφ., ο συνεργάτης του Γ. Α. (φέρονται ταυτόχρονα ως υπάλληλοι του Αιγινήτειου Νοσοκομείου) και ο τέως διευθυντής του Κέντρου, Η. Ε. Η δράση τους είχε αποκαλυφθεί ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας τροφίμων στην Αυλίδα, απευθείας στον δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη, ο οποίος παρέπεμψε άμεσα την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν απαιτήσει 10.000 ευρώ προκειμένου να επιλεγεί η εταιρεία του επιχειρηματία σε εν εξελίξει διαγωνισμό για την τροφοδοσία με φαγητό του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων. Οι κατηγορούμενοι φέρεται επιπλέον να είχαν ζητήσει προμήθεια 40.000 ευρώ προκειμένου να αποδεσμεύσουν ποσό ύψους 400.000 ευρώ που όφειλε το ΚΥΑΔΑ στην εταιρεία.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, Η. Ε., είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που παραλάμβανε από τον επιχειρηματία 10.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Το ραντεβού των δύο είχε γίνει στην εθνική οδό, στο ύψος της Κηφισιάς.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε για πρώτη φορά στο ακροατήριο στις 22 Ιουλίου 2011 και έκτοτε η εκδίκασή της έχει αναβληθεί 13 φορές. Πέντε φορές το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανέβαλε τη δίκη εξαιτίας κωλύματος που επικαλέστηκε ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η δίκη ματαιώθηκε εξαιτίας απουσίας μαρτύρων, απεργίας δικαστικών υπαλλήλων ή ακόμα και κωλύματος του προέδρου της έδρας. Η τελευταία δικάσιμος έχει πλέον προσδιοριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Μετάθεση μάρτυρα

Αξιοσημείωτο και παράλληλα τραγελαφικό είναι ότι αστυνομικός που είχε πραγματοποιήσει τη σύλληψη και συγκαταλέγεται μεταξύ των μαρτύρων έχει μετατεθεί στην επαρχία και δήλωσε στον δικηγόρο του δήμου ότι αδυνατεί να ξαναέρθει στην Αθήνα, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού.

Επισημαίνεται πως ο Δήμος της Αθήνας δεν παρίσταται στη δίκη ως πολιτική αγωγή εναντίον του τέως προέδρου του ΚΥΑΔΑ και πρώην δημοτικού συμβούλου Γ. Σφ., παρά μόνο εναντίον τού, τότε, διευθυντή του Κέντρου, Η. Ε. Κι αυτό παρότι, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο καταγγέλλων επιχειρηματίας στις προανακριτικές καταθέσεις του «καίει» και τους δύο υπαλλήλους του ΚΥΑΔΑ. Για τον πρόεδρο μάλιστα του Κέντρου, ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει ότι αν και κατείχε θέση προέδρου, μετείχε ταυτόχρονα και στην επιτροπή που θα αξιολογούσε τις προσφορές των υποψηφίων προμηθευτών σε εν εξελίξει διαγωνισμό.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση από την επομένη της σύλληψής τους τέθηκαν σε αργία με απόφαση του δημάρχου κ. Γ. Καμίνη και αμείβονταν με το 25% του μισθού τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ