07 Ιουλίου 2014

ΓΑΤΑΚΙΑ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. το πρώτο 5μηνο του έτους

Στα 1,221 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,616 δισ. που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στα 4,59 δισ. διαμορφώθηκαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μειωμένες κατά 112 εκατομμύρια σε σχέση με τον Απρίλιο.

Πρωταθλητές χρεών αναδεικνύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις όφειλες τους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρω, απο τα οποία το 1,957 αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Τα έσοδα ανήλθαν στα 29,494 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 31 δισ. ευρώ.

«Η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα [...] Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε πως «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί», προσθέτοντας ότι «δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις».

Πηγή: http://www.skai.gr